Skip to content
Politică

Pop intră cu „genunchele” în familiile elevilor. Psiholog: E un test pentru referendum! EXCLUSIV

europafm.ro

Referendumul pentru modificarea Constituției în vederea definirii familiei ca fiind exclusiv uniunea dintre un bărbat și o femeie urmează să fie anunțat pentru toamna acestui an, după cum a anunțat liderul social-democrat Liviu Dragnea.

Pănă atunci însă, PSD sondează opinia publică într-un mod în care Ministerul Educației pare să intre cu bocancii în initimitatea familiilor elevilor înscriși la școală. O nouă fișă atașată dosarului elevului obligă școlarul sau pe părinții/tutorii acestuia să definească tipul de familie din care fac parte: „normală, monoparentală, crescut de.., cu părinte vitreg, familie adoptivă, instituționalizat” (foto jos)

Fișa nu reprezintă decăt o  formă mascată de a invada viața intimă a familiilor și are ca scop sondarea opiniei publice înaintea organizării referendumului inițiat de Coaliția pentru familie și susținut de PSD, afirmă un reputat psiholog român.

„Definiți normalitatea”

Stau și mă gândesc că prima categorie, normală, nu știu ce poate să însemne în capul celor care au făcut fișa. Adică ce, cellalte nu sunt normale? Mie mi se pare că nu reușesc să înțeleagă cât de multe familii de tip alternativ există și că până la urmă trebuie să definim familia ca locul confortabil în care un copil este iubit și crescut conform nevoilor lui.

Binele suprem al copilului, pe care ne tot lăudăm că încercăm să îl asigurăm, este să crească într-un mediu în care el se simte bine”, afirmă, pentru PSNews.ro, psihologul Aurora Liiceanu.

Ministerul a luat-o înaintea referendumului, crede aceasta, declarându-se șocată de modul în care oficialii din învățământ înțeleg să testeze reacția publicului la chestiunea definirii familiei.

Da, au luat-o înaintea referendumului. Este un fel de test pentru a vedea către ce se orientează grosul. Nu știu de ce nu i-au zis direct familie tradițională în loc de normală”, sesizează Aurora Liiceanu, indicând și o ușoară formă de propagandă prin această fișă solicitate de consilierii psihologici din școli.

Viața de familie a devenit însă atât de complexă, fie prin transferul atributelor parentale către ersonaje secundare, cum ar fi bunicii, fie prin împărțirea rolului de părinte activ între doi soți divorțați, încât normalitate cu greu mai poate fi cuprinsă într-un șablon, fie el și unul cu forme maleabile, consideră psihologul.

Normalitatea este cel mai greu lucru de definit. Nu știu de ce s-au băgat în această treabă, pentru că majoritatea oamenilor evită să folosească termeni de normal/anormal. Trebuie să redefinim în contextul de astăzi anumite lucruri care erau bătute în cuie în mintea oamenilor”, spune Liiceanu.

Un abuz mascat

Din punct de vedere statistic, autoritățile ar fi avut destule instrumente pentru stabili în ce tip de familii sunt crescuții copii din România, iar apariția acestei fișe este privită de Aurora Liiceanu ca formă de abuz din partea autorităților.

Nu este o chestiune atât de importantă, aceastîă fișă. Ce o să obținem? O să sesizăm că există multe familii monoparentale sau ce? Vor să folosească aceste date în abordarea și tratarea copiilor în școală? Nici măcar nu avem psihologi în școli.

Cred că este formă de abuz. Este  formă de indiscreție care, odată ajunsă la copil, începe să creeze diferențieri și complexe, lucru care cred că nu este de dorit”, conchide psihologul Aurora Liiceanu.

Problema fișei familiei apărută tam-nesam în dosarul elevilor  a stârnit reacții de uluire și din partea altor reprezentanți ai societății civile.

Oare cel care a conceput fișa este o persoană normală? Nici nu pot să-i zic consilier psihopedagogic…Îmi amintesc ca primul curs la facultatea de psihologie, sectia PPS, a fost despre conceptul de normalitate. Îmi amintesc perfect acel capitol…Adevărat, asta era acum aproape 20 de ani, acum o mai fi lecția asta în curricula de anul I PPS?”, întreabă Laura Greta Marin, președintele ONG-ului Human Catalyst.

Ioana Avădani, director executiv al Centrului de jurnalism Independent și printre primele persoane care au reacționat la aberația pusă la cale de oficialii din Învățământ are o soluție simplă: „Prima zi de școală. Fișa făcută de consilierul psihologic școlar. Eu i-aș îndemna pe toți copiii să bifeze căsuța normal.”, a scris Avădani într-o postare de pe pagina sa de Facebook.

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *