Analizele Băncii Naționale a României arată că este probabil să asistăm în perioada următoare la o creștere a numărului insolvențelor, evoluție ce ar fi în linie cu așteptările la nivel european, a afirmat Cristian Popa, membru al Consiliului de Administrație, Banca Națională a României.
„În acest mediu, de decelerare economică alertă, și de adaptare la un mediu global în care capitalurile sunt mai scumpe, analizele noastre arată că este probabil să asistăm în perioada următoare la o creștere a numărului insolvențelor, evoluție ce ar fi în linie cu așteptările la nivel european. Și care nu ar trebui să surprindă. Foarte important: nu e doar la noi. Și analizele colegilor noștri din Europa de Vest arată același lucru. În Germania a început deja să se vadă în cifre. De asemenea, pe măsură ce guvernele vor începe să restrângă schemele de sprijin, resursele ce pot fi accesate de unele companii vor deveni mai rare. Cehia a început să strângă cureaua deja. Și cumva este normal ca guvernele să caute să își limiteze intervențiile în economia privată, pandemia a trecut/șocurile au fost în general depășite. În acest context, de diminuare a sprijinului amplu acordat, diminuare necesară dacă mă întrebați pe mine, ne așteptăm să vedem o creștere a insolvențelor, dar și o anumită creștere a ratei neperformanței în sectorul bancar. Important: nu vorbim de schimbări radicale, venim după un deceniu de rată NPL în continuă scădere, ci mai degrabă de evoluții normale, de așteptat într-un mediu economic complicat”, a spus Cristian Popa, la conferința „Oportunități și provocări în restructurarea preventivă”, scrie Agerpres.
El a menționat că sectorul bancar este bine pregătit să facă față acestor evoluții: capitalizat, lichid, bine reglementat iar BNR este un supraveghetor ferm. În ceea ce privește firmele zombie, Popa consideră că peste tot în lume acest tip de firme probabil vor claca.
„Firmele care erau ținute în viață doar de dobânzile foarte mici, aceste firme „zombie”, vor fi scoase în afara pieței de costurile mai ridicate. Dacă acesta era singurul lor atu în piață, atunci s-ar putea să nu se mai poată adapta la condițiile curente. Repet, aceste evoluții sunt normale într-un asemenea mediu economic, nu ne surprind, nu vorbim de șocuri de dimensiuni mari, iar instituțiile de credit sunt bine și foarte bine, pregătite să le facă față”, a precizat Cristian Popa. De asemenea, el a afirmat că noile evaluări reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației de-a lungul următorilor doi ani. Cea mai nouă prognoză presupune o traiectorie ceva mai ridicată pentru 2024, din cauza creșterii taxelor indirecte, dar și o revenire în coridor în 2025. Totodată, acesta a făcut referire la politica monetară, menționând că „nu e ușor să ieși dintr-o politică prociclică” și că BNR nu a urmat o astfel de politică.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News