Skip to content
Politică

Popularii europeni preferă Bucureștiul. În ce an au lansat Manifestul PPE, chiar în Capitala României

Partidul Popular European se reunește sâmbătă la București, unde va avea loc summitul liderilor locali și regionali din spațiul european.

La invitaţia preşedintelui PNL, Ludovic Orban, vor lua parte la acest eveniment preşedintele Klaus Iohannis, candidatul PPE pentru preşedinţia Comisiei Europene, Manfred Weber, secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz White, liderul grupului PPE în Comitetul Regiunilor, Michael Schneider, directorul campaniei PPE pentru alegerile din 2019, Dara Murphy.

La reuniune, Manfred Weber va prezenta viziunea asupra viitorului Uniunii Europene şi principalele linii ale programului PPE pentru preşedinţia Comisiei Europene.

Totodată, cu ocazia acestui eveniment va fi prezentat Manifestul Regional şi Local al PPE pentru alegerile europarlamentare din 26 mai.

Trebuie menționat că Manifestul care subliniază principiile de bază pe care se fundamentează în prezent activitatea familiei popularilor europeni a fost adoptat tot la București, în cadrul Congresului Statutar al PPE din 17-18 octombrie 2012.

Precizăm că în 2012 Capitala României a fost vizitată de cele mai proeminente figuri ale popularilor europeni, la summitul de acum șapte ani luând cuvântul cancelarul german Angela Merkel, preşedintele CE de la acea vreme, Jose Manuel Barroso, liderul de atunci al PPE, Wilfried Martens, preşedintelui Consiliului European, la data respectivă, Herman Van Rompuy și liderului din 2012 al  grupului popular de la Parlamentul European Joseph Daul, actualul președinte al PPE.

Dintre principalele idei care au fost stabilite în Manifestul PPE din 2012, care este și în prezent documentul ce sintetizează valorile popularilor europeni, cităm:

PPE își dorește o Uniune Politică Europeană. Uniunea Europeană va trebui reformată fundamental în anii care urmează. Statele membre și Uniunea vor exercita mai multă putere împreună. 

În viitoarele alegeri europene, cetățenii trebuie să fie capabili să facă alegeri clare și cuprinzătoare cu privire la politicile Comisiei Europene. Primii pași în acest sens sunt alegerile cu adevărat pan-europene, precum și alegerea directă a Președintelui Comisiei Europene.

Cheia pentru viitorul Europei este echilibrul între disciplina bugetară și promovarea creșterii durabile, concomitent cu protejarea Europei sociale, iar apărarea euro este una din expresiile cele mai profunde ale procesului de integrare europeană.

Aceasta înseamnă modernizarea economiilor și reducerea birocrației, precum și întărirea guvernanței fiscale și economice la nivelul UE. Înseamnă, de asemenea, muncă mai multă și pe o perioadă mai lungă de timp. Toți trebuie să dezvoltăm căi mai inteligente de economisire, dar și de consum. În Uniunea Europeană, solidaritatea se traduce cel mai bine în practică prin implementarea coeziunii teritoriale, economice și sociale.

Trebuie să definitivăm Piața Unică a Uniunii Europene. Eliminarea ultimelor obstacole pentru o circulație a persoanelor, bunurilor și capitalului cu adevărat liberă va fi indispensabilă dacă vrem să revenim la o creștere durabilă și la crearea de locuri de muncă. Ne vom strădui în continuare pentru schimburi comerciale mai libere și mai corecte la nivel internațional.

Vrem să contribuim la integrarea cu succes a imigranților, ceea ce presupune nu doar acordarea de drepturi, ci și asumarea de obligații din partea acestora. Imigranții trebuie să respecte valorile noastre fundamentale, drepturile omului și statul de drept.

Extinderea Uniunii Europene a lărgit spațiul de pace, stabilitate și prosperitate peste aproape întreg continentul.

Procesul de extindere va continua să atragă noi state candidate. Trebuie să respectăm capacitatea Uniunii Europene de a integra noi state care îndeplinesc criteriile pentru aderare. Țărilor europene care nu pot sau nu doresc să devină membre ale Uniunii Europene trebuie să le oferim alte forme de parteneriat cu UE.

Politica Europeană de Vecinătate, ca mijloc cheie pentru a construi relații apropiate cu vecinii, bazându-ne pe valori comune, trebuie întărită. Aceasta trebuie să conducă la crearea unui cerc de prieteni ai UE si prieteni între ei, protejând astfel securitatea și prosperitatea.

Trebuie să combatem eficient schimbările climatice și să întărim biodiversitatea.

Uniunea Europeană are nevoie de o politică energetică comună care asigură securitate energetică, sporește eficiența și este sustenabilă dar și accesibilă pentru consumatori.

Avem nevoie de o veritabilă politică externă europeană, în care statele membre să vorbească pe o singură voce și să își unească forțele.

Avem nevoie de o nouă strategie pentru a promova democrația și drepturile omului. Trebuie să ne îndeplinim responsabilitatea în fața lumii prin îmbunătățirea strategiilor de asistență și întărirea instituțiilor globale. Recunoscând că modelul occidental care îmbină democrația cu economia de piață nu este singurul model la nivel mondial, trebuie să continuăm să ajutăm democrațiile din întreaga lume și să ajutăm țările sărace să se ajute ele însele.

Partidele politice sunt indispensabile pentru viitorul democrației noastre. Vrem partide mai apropiate de cetățeni și mai europene. Indispensabile pentru viitorul democrației noastre, partidele vor trebuie să dezvolte și să îmbunătățească modalități care să permită participarea membrilor și a alegătorilor la procesul de luare a deciziilor. În același timp, familiile
politice la nivel european vor fi nevoite să devină mai puternice.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *