Skip to content
" "
Sibiu

Populația Sibiului: Mai puține căsătorii, mai multe nașteri în 2018. Explicația psihologului

turnulsfatului.ro

Numărul căsătoriilor, la nivelul județului Sibiu, a scăzut în 2018 față de 2017. Interesant este că majoritatea căsătoriilor încheiate în ultimii doi ani au avut loc în mediul urban și nu în cel rural. Psihologii spun că există o tendință la nivel național de a amâna acest pas. Tinerii sunt constrânși de factori economici și ajung să spună „da” în fața ofițerului de stare civilă abia în jurul vârstei de 30 de ani. Iar acest lucru influențează direct scăderea natalității.

În județul Sibiu s-au oficiat peste 2500 de căsătorii în anul ce tocmai a trecut. În comparație cu 2017, numărul a scăzut cu aproape 400 de căsătorii, conform turnulsfatului.ro

Urban vs. Rural

Concret, în 2017, în tot județul s-au întemeiat 2963 de căsătorii, iar în 2018 – 2673.

Cât privește numărul de căsătorii înregistrate în municipiul Sibiu, raportat la anul 2017, acestea sunt în sumă de 1050, iar în anul 2018, acestea au fost în cuantum de 1077. În acest număr total de acte de căsătorie au fost incluse și transcrierile în registrele de stare civilă române a certificatelor/extractelor multilingve eliberate de autoritățile străine competente cetățenilor români”, explică Florin Ioan Muntean, director executiv al Direcției Județene de evidență a persoanelor Sibiu, într-un răspuns primit la solicitarea Turnul Sfatului.

Mai mult de 50% din totalul căsătoriilor din ultimii doi ani au avut loc în mediul urban.

În anul 2017, din totalul celor înregistrate, 1971 de acte au fost întocmite de către ofițerii de stare civilă din zona urbană, iar în anul 2018, acestea au fost în sumă de 1804”, mai arată Florin Ioan Muntean.

De ce se amână căsătoriile?

Psihologii cred că există un trend la nivel național de „amânare” a căsătoriei. Iar acest lucru este cauzat de îngrijorările cu privire la bani.

Este o tendință generală atât în Europa cât și în România de a amâna cât mai mult căsătoria. Oamenii se căsătoresc chiar și după 30 de ani. Dacă comparăm vârsta celor care se căsătoresc în mediul urban cu cei care se căsătoresc în mediul rural, cu siguranță în mediul urban vârsta va fi mai mare. Noi încă avem zone frumoase rurale unde se păstrează ca până în 25 de ani sau 19, în cazul fetelor, tinerii se căsătoresc”, explică Mihai Copăceanu, psiholog.

Totodată, el menționează că tinerii își doresc stabilitate.

Se amână căsătoria până când au stabilitate socio-economică, iar aici ne referim la locuință, mașină și chiar finalizarea studiilor superioare. Stabilitatea aceasta financiară într-o țară săracă precum România nu se dobândește foarte rapid după 18-20 de ani, ci o dobândești după 25-30 de ani. De aici se amână și oficierea căsătoriilor deoarece ambii parteneri vor să fie independenți, să aibă locuri de muncă. Mai mult, sunt și idei contemporane care spun că poți să trăiești și fără să-ți oficializezi iubirea, că poți trăi mulți ani așa. În urmă cu 20 de ani cuplurile nu puteau locui împreună dacă nu erau căsătorite. Era o rușine socială, o jenă în sat. Acum, trendul e în schimbare”, mai arată psihologul.

În ceea ce privește numărul divorțurilor acesta rămâne necunoscut. Și asta pentru că acestea se pot realiza prin trei căi diferite, respectiv în fața unui notar public, în fața unui ofițer de stare civilă sau a unui judecător. Totuși, cifrele pe ultimii doi ani privind divorțurile încheiate de ofițerul de stare civilă arată așa:

În anul 2017, la nivelul județului a fost înregistrat un număr de 77 divorțuri pe cale administrativă, pentru ca în anul ulterior să fie înregistrate 86 asemena fapte de stare civilă”, mai arată directorul Direcției Județene de Evidență a Persoanelor Sibiu.

Se amână nașterea

Din același spectru face parte și numărul îngrijorător al natalității. Anul trecut, în România s-au înregistrat cei mai puțini nou născuți din ultimii 50 de ani. Totuși, la nivelul Sibiului, vorbim de cifre în creștere. Din 2013, numărul nașterilor înregistrate la Maternitatea Sibiu a crescut. În 2018 a fost chiar mai mare decât în ultimii ani.

Datele consemnate indică un total de 3023 de nașteri, dintre care 55 gemelare și trei de tripleți. Per total, s-au înregistrat 3084 de nou-născuți, dintre care 1526 de băieți și 1558 de fete, cu 1,2% peste numărul nou-născuților din 2017. Comparativ cu anul 2013, numărul nașterilor din 2018 este mai mare cu peste 22%. Cea mai prolifică lună din anul precedent a fost septembrie cu 303 de nou-născuți iar cea mai slabă – aprilie, cu 229 nou-născuți”, arăta Decebal Todăriță într-un comunicat de presă, la începutul anului.

Totuși, psihologii vorbesc de o amânare și în acest caz. Cuplurile căsătorite se tem să dea viață unui copil din aceleași considerente economice.

Faptul că românii circulă de ani buni în Europa și văd diferite trenduri și comportamente europene au o angoasă de a se căsători, tocmai din cauza prețurilor foarte ridicate, a salariilor joase. În fond, un copil nou născut consumă foarte multe resurse financiare, de la scutece până la alimentație. Iar acesta este un motiv pentru amânarea unei nașteri”, explică psihologul sibian.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *