Skip to content
Politică

Populism în programul de guvernare al USR. De ce reducerea numărului de parlamentari la 300 nu duce la consolidarea democrației

Inquam Photos / Manases Sándor

USR are câteva inițiative cel puțin curioase în programul de guvernare pe care îl propune sub forma a “40 de angajamente la guvernare”. Astfel la obiectivul numărul 4, USR cere:  „Schimbarea modului în care sunt ocupate funcțiile publice prin: limitarea numărului de parlamentari la 300, alegerea primarilor în două tururi, creșterea reprezentării românilor din diaspora, vot prin corespondență și vot electronic, liste deschise de candidați”. Probabil cei de la USR nu realizează faptul că în formularea lor se găsește și o contradicție flagrantă – scăderea numărului de parlamentari se traduce printr-o scădere a reprezentării românilor de oriunde.

De ce vrea USR reducerea numărului de parlamentari

Măsura reducerii numărului de parlamentari nu este una nouă. Propunerea a fost pusă pe masă pentru prima dată de Traian Băsescu care a recurs și la un referendum consultativ. Referendumul era însă din start unul populist. Poporul a votat, spunând că vrea reducerea numărului de parlamentari la 300, însă el nu a fost pus în practică niciodată, rămânând de atunci un cartof fierbinte în mâinile deputaților și senatorilor din România.

Miza normală a unui referendum este aceea de a tranșa o problemă care divide în mod fundamental populația. Să guvernezi însă prin referendum-uri înseamnă să te desparți de democrația reprezentativă și să adopți o formă mai apropiată de democrația directă. Referendumul este arma preferată a populiștilor care spun că guvernează în numele poporului, punând în practică decizii luate de popor. Însă de foarte multe ori deciziile poporului sunt contrare intereselor pe termen lung ale statului. Dacă poporul ar putea guverna în mod direct și ar știi să o facă, nu am mai avea nevoie de guvernarea reprezentativă. Teoreticienii democrației știau însă mai bine, așa că au inventat conceptul de guvernare reprezentativă, în parte și pentru că guvernarea directă era imposibilă din cauza mărimii “cetății”.

USR s-a urcat acum pe acest val al populismului, trecând în programul de guvernare intenția de a reduce numărul de parlamentari la 300, invocând referendum-ul din 2009 drept acoperire. Doar că această măsură dacă va fi pusă în practică vreodată nu va duce la consolidarea democrației din țară, dimpotrivă. Să vedem de ce.

Scăderea numărului de parlamentari duce la scăderea reprezentativității

Reducând numărul de membri ai Parlamentului nu faci altceva decât să reduci gradul de reprezentativitate al cetățenilor în cadrul puterii legislative. În prezent, norma de reprezentare pentru alegerea Camerei Deputaților este de un deputat la 73.000 locuitori, iar pentru alegerea Senatului este de un senator la 168.000 locuitori. Este oricum o normă extrem de mică prin comparație cu alte state din Europa. Parlamentul elen are 300 de parlamentari la o populație de circa 11 milioane, iar cel bulgar 240 de parlamentari la o populație de sub 8 milioane de locuitori. În prezent, în România avem 136 de senatori și 329 de deputați. Francezii au de pildă 577 de deputați și 348 de senatori.

În plus, numărul de parlamentari s-a redus în timp, excepție făcând anul 2012, când, ca urmare a experimentului electoral al votului uninominal. Dincolo de reducerea reprezentativității se mai produce un lucru mai puțin sesizabil la prima vedere. Numărul de voturi necesar unui membru să intre în Parlament va crește, iar asta înseamnă că doar partidele mari vor fi cele avantajate. Șansa unui partid mic să intre în Parlament va scădea prin urmare, iar useriștii nu ar face decât să își dea foc la valiză.

România nu are un Parlament supradimensionat. Este însă supradimensionat prin raportare la percepția publică asupra parlamentarilor. În condițiile în care încrederea românilor în instituțiile statului e la cote alarmant de mici, percepția asupra parlamentarilor este și ea de cele mai multe ori una negativă, prin urmare nu ar trebui să ne surprindă faptul că românii cer reducerea numărului de parlamentari.

Parlamentul este însă o instituție indispensabilă în orice democrație, iar reprezentativitatea cetățenilor în cadrul puterii legislative ar trebui să fie cât mai mare. Reducerea numărului de parlamentari reprezintă o componentă a populismului dar și un pericol la adresa democrației. În loc să educe electoratul, USR recurge la metoda populistă sperând să mai câștige niște voturi. Nu ar fi de mirare ca referendum-ul să devină una dintre metodele preferate de guvernare ale celor de la USR. Ca exercițiu de imaginație v-aș propune să vă gândiți care ar fi rezultatul posibil al unui referendum prin care s-ar cere desființarea cu totul a Parlamentului? Încă mai sunteți siguri că vrem să guvernăm prin referendum-uri?

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *