Skip to content
Politică

Poroşenko a anunţat ACORDURI cu Putin privind gazele şi frontiera

Preşedintele Petro Poroşenko a dat asigurări că ucrainenii nu vor suferi de frig la iarnă, mulţumită acordului său cu Vladimir Putin privind reluarea livrărilor de gaze naturale ruseşti, cu o săptămână înainte de alegerile legislative cu valoare de test pentru şeful proocidental al statului.

El a anunţat totodată un acord cu Moscova în vederea restabilirii controlului asupra frontierei ruso-ucrainene, o condiţie-cheie, în opinia Kievului, pentru pacificarea estului separatist prorus al ţării, în care conflictul armat s-a soldat deja cu peste 3.600 de morţi şi în care luptele continuă să facă ravagii, relatează AFP.

Aceste declaraţii făcute la televiziunile ucrainene sâmbătă seara târziu intervin după negocieri, vineri, la Milano, cu Putin şi lideri europeni.

La Doneţk, un bastion rebel, detonări puternice se auzeau duminică, la intervale regulate, dinspre sectorul aeroportului, teatrul unor confruntări intense de mai multe zile, potrivit unor jurnalişti AFP, informează mediafax.ro.

Poroşenko – ales preşedinte în mai, în baza promisiunii de a restabili pacea în estul ţării şi de a normaliza relaţiile cu Rusia – este în campanie pentru alegerile legislative anticipate pe care le-a convocat pentru a-şi consolida puterea.

Pot să spun că Ucraina va avea gaze, va avea căldură„, a declarat Poroşenko, în contextul în care temperaturile au coborât brusc sâmbătă pe întregul teritoriu ucrainean.

După prima întâlnire la Milano, vineri, cu Poroşenko, Putin a anunţa „progrese” şi că este „de acord cu condiţiile reluării livrării de gaze, cel puţin pe perioada iernii”.

Însă, duminică, premierul ucrainean Arseni Iaţeniuk a declarat că este „prematur” să se vorbească despre vreun acord.

Sunt doar discuţii. Nu am motive să am încredere în Putin„, a declarat el pentru postul ICTV.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *