Portavocea lui Georgescu în Occident: cine sunt conspiraționiștii preferați

Sursa foto: Inquam Photos / Eduard Vinatoru

În mod surprinzător, similar cu sintagma inițial „necunoscută” „Echilibru și Verticalitate” asociată ulterior într-un mod agresiv cu Călin Georgescu, un nou „tag” tot mai utilizat de mai toți influencerii pe TikTok a prins contur: „Ascultăm și nu judecăm”.

Călin Georgescu încearcă să-i manipuleze pe români să nu-i verifice afirmațiile și să crediteze cu valoare de adevăr absolut tot ce le transmite, oricât de utopic ar fi.

După două luni, însă, publicul și majoritatea jurnaliștilor români pun la îndoială promisiunile sale, care au devenit din ce în ce mai neverosimile și contradictorii. Acesta este și motivul pentru care Georgescu s-a orientat spre presa occidentală pro-rusă, pentru a manipula și diaspora.

Cine sunt conspiraționiștii preferați de Georgescu

Toți influencerii și jurnaliștii străini cărora le-a acordat interviuri Georgescu sunt proruși, conspiraționiști sau promovează narative de extremă-dreapta.

Prieten cu principalul propagandist al Moscovei, Vladimir Soloviov, anti-globalistul american Alex Jones s-a raliat, la rândul său, în repetate rânduri, la propaganda rusă. A negat crimele de război ale Rusiei în Ucraina și a acuzat Kievul că și-a orchestrat singur masacrul de la Bucha.

Dar Jones a devenit celebru în SUA în special cu fantasmagoriile conspiraționiste emanate. Cea mai cunoscută dintre ele e că ”oculta mondială” a creat, cu ajutorul chimicalelor, o ”bombă gay” care face broaștele homosexuale. Lui Georgescu i-o fi plăcut mult ”dezvăluirea”, atât de mult încât i-a acordat, recent, un interviu lui Alex Jones.

Jackson Hinkle, comentator politic fidel Rusiei, s-a dus la Moscova să-și întâlnească în carne și oase idolii – pe Serghei Lavrov, ministrul rus de externe, și pe Aleksandr Dughin, ideologul preferat al lui Putin. Iar în timp ce se plimba și fotografia prin capitala Rusiei, pe ”X” critica fervent NATO și România. Bineînțeles, Georgescu e prieten și cu el.

Alți pseudojurnaliști cărora Georgescu le-a dat interviu sunt Rob Finnerty, prezentator al postului american de extremă-dreapta Newsmax, criticat, uneori, chiar și de propriii colegi; VivaFrei, actualmente youtuber, fost membru al partidului canadian de extremă-dreapta People’s Party; Shawn Ryan, realizator controversat de podcasturi, căruia-i mai scapă, uneori, pe YouTube, imagini sensibile cu crime ale lunetiștilor.

Cum îi minte Georgescu pe românii din diaspora

În interviurile sus-menționate, Georgescu dă dovadă de o grandomanie excesivă, aruncând o avalanșă de afirmații lacunare, lipsite de dovezi și argumente, despre care aproape niciun interlocutor nu i-a cerut explicații. Pentru că, evident, Georgescu tocmai de-asta i-a ales.

„Nu cunosc niciun rus, doar câțiva care sunt oameni de știință”, i-a spus Georgescu lui Jones. Enunțul este din start fals. Ori nu cunoaște niciun rus, ori cunoaște câțiva. Dar Georgescu minte chiar mai mult, omițând să prezinte întâlnirile sale cu ideologul lui Putin, Aleksandr Dughin.

O altă declarație alarmistă fără dovadă făcută de Georgescu a vizat izbucnirea unui conflict NATO – Rusia via România, prin intermediul bazei militare NATO de la Mihail Kogălniceanu, scenariu dezmințit de Ministerul Apărării, care a declarat că astfel de speculații „sunt aliniate campaniilor de dezinformare și propagandă cu care Federația Rusă își susține atacurile hibride împotriva țărilor aliate”.

Georgescu nu se sfiește să promoveze și alte narative pe placul Moscovei, precum că Putin a câștigat adevăratul război din Ucraina; sanțiunile internaționale impuse Rusiei au avut un efect dramatic pentru Europa; UE exercită presiuni și încearcă să controleze NATO pentru a continua războiul; România este o victimă a ingerinței Occidentului în afacerile interne ale țării; Rusia este învinovățită de tot ce se întâmplă în întreaga lume.

Pe aceste platforme, Georgescu se promovează ca un Trump al României, și similar acestuia, o victimă a „sistemului oligarhic în frunte cu Soros” și a UE, care l-au oprit să ajungă președinte pentru simplul motiv că „a vrut pace” și nu a continuat agenda de război a Occidentului.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: