Portret de candidat. Cine este George Simion. Momentele controversate de-a lungul timpului

Sursa foto: George Simion

George Simion, candidatul AUR la prezidenţiale, s-a remarcat în spaţiul public în 2009, când a aprins lumânări de ziua fostului preşedinte Ion Iliescu, în memoria victimelor de la Revoluţie. Ulterior, a demarat o mişcare unionistă controversată, care i-a adus interdicţia de a intra în Republica Moldova şi în Ucraina. În 2019, George Simion a candidat independent la alegerile europarlamentare, însă a obţinut doar 1% din voturi. Un an mai târziu, AUR, partidul fondat de George Simion, a reuşit să intre în Parlament cu un scor de 9%, după ce, în campanie, a negat pandemia de Covid-19 şi a îndemnat populaţia să nu se vaccineze. La alegerile din decembrie 2024, AUR a devenit al doilea partid ca pondere parlamentară, după ce a obţinut un rezultat de 18%. În paralel, George Simion s-a clasat abia pe locul patru la alegerile prezidenţiale. După anularea scrutinului, Simion a cerut ”turul doi înapoi” şi a anunţat că-l susţine pe Călin Georgescu pentru Cotroceni. S-a răzgândit, după ce magistraţii CCR au blocat candidatura lui Călin Georgescu, cel care-l numeşte pe Simion ”protejatul meu mai tânăr”.

Cariera lui George Simion este strâns legată de Marius Lulea, om de afaceri din domeniul construcţiilor, simpatizant al mareşalului Antonescu. Lulea a fost mai întâi angajatorul lui Simion. Apoi partener de mişcare unionistă. Acum este prim-vicepreşedintele AUR şi posibil prim-ministru.

News.ro vă prezintă cele mai importante momente din cariera lui George Simion: de la implicarea civică până la calificarea în finala prezidenţială. Şi toate declaraţiile controversate oferite de-a lungul timpului, culminând cu campania electorală.
George Simion (38 de ani) şi-a făcut apariţia pe scena publică în martie 2009, când s-a prezentat cu lumânări la ziua fostului preşedinte al României Ion Iliescu. ”Pentru morţii de la revoluţie”, a spus Simion, la acea vreme student la Universitatea din Iaşi, în cadrul unui program de master dedicat crimelor comunismului. Ulterior, a fondat platforma civică Acţiunea 2012, care avea ca obiectiv unirea României cu Republica Moldova. Alături de Simion, co-preşedinte al Acţiunii 2012 era Marius Lulea, în prezent prim-vicepreşedinte al AUR. De altfel, înainte de a intra în Parlament, George Simion a fost angajat la una dintre firmele de construcţii patronate de Marius Lulea, politician care a stârnit controverse în spaţiul public prin simpatia arătată faţă de mareşalul Antonescu, declarat de statul român criminal de război. De asemenea, prezent într-o dezbatere electorală ca susţinător al lui George Simion, Lulea a lăudat epoca Ceauşescu. ”Nu sunteţi în măsură să criticaţi un regim care a construit milioane de apartamente, sute de hidrocentrale, care a făcut bine pentru această ţară”, i-a spus Lulea unui parlamentar PNL. În cazul în care George Simion va ajunge la Palatul Cotroceni, Marius Lulea se numără printre favoriţii pentru funcţia de prim-ministru, susţin surse politice pentru News.ro.
Înainte de a fonda AUR, George Simion a organizat mai multe marşuri unioniste la Bucureşti, Alba Iulia şi Chişinău, dar ulterior a fost interzis în Republica Moldova şi în Ucraina, pe motiv că s-ar fi întâlnit cu persoane din serviciile secrete ruseşti. Simion a negat acuzaţiile. ”Dacă apar dovezi, mă retrag din cursa pentru Cotroceni”, a răspuns liderul AUR, înaintea primului tur de scrutin. În paralel, Simion a contestat în instanţă interdicţia de a intra pe teritoriul Ucrainei şi Republicii Moldova. La Chişinău, instanţa a stabilit termen de judecată pentru data de 19 mai, a doua zi după finala prezidenţială din România. ”Este o glumă a justiţiei din Republica Moldova, dar accept”, a comentat Simion, într-un interviu pentru News.ro. Liderul AUR susţine că, în cazul în care va fi ales preşedinte, prima vizită externă va fi la Chişinău, apoi la Cernăuţi, în comunitatea românească din Ucraina. ”Este în interesul Ucrainei şi al Republicii Moldova ca preşedintele României să se ducă şi să aibă relaţii bune”, a spus Simion, care, în materie de politică externă, se declară un admirator al preşedintelui SUA Donald Trump. Deşi candidează pentru funcţia de preşedinte al României, George Simion i-a mulţumit lui Donald Trump pentru decizia de a menţine vizele pentru cetăţenii români, invocând ”lovitura de stat din decembrie”. Pentru această poziţionare, George Simion a fost criticat de românii care şi-au cumpărat deja bilete de avion spre SUA, ştiind că de la 1 aprilie nu vor mai avea nevoie de viză – un cost suplimentar de câteva sute de dolari.
Ca politician, George Simion a apărut pe scena publică în 2019, când a candidat la alegerile europarlamentare din postura de independent. Însă a obţinut doar 1,2%. În acelaşi an, a fondat partidul AUR, alături de Claudiu Târziu, astăzi europarlamentar. Între timp, Claudiu Târziu, unul dintre criticii lui Călin Georgescu, a intrat în conflict cu George Simion şi a demisionat din partid. Deşi avea doar câteva luni de existenţă politică, AUR a devenit surpriza alegerilor parlamentare din 2020, reuşind să obţină un scor de 9%. În campanie, liderii AUR au negat pandemia de coronavirus şi a îndemnat populaţia să nu se vaccineze. Printre politicenii care au intrat în Parlament pe listele AUR s-a numărat şi Diana Şoşoacă, exclusă ulterior din partid. Într-una dintre dezbaterile parlamentare, George Simion a jignit-o pe Diana Şoşoacă. ”Te agresez sexual, scroafo!”, i-a spus liderul AUR. ”Pe cine agresezi tu, sexual, mă? Nu ţi-e ruşine, bă, violentule? Fătălăii de la AUR”, i-a răspuns Diana Şoşoacă. Nu a fost singurul episod în care George Simion s-a manifestat violent. Tot în plenul Parlamentului, l-a apucat de gât pe liberalul Virgil Popescu, la acea dată ministru al Energiei.
La alegerile europarlamentare din iunie 2024, sub conducerea lui George Simion, AUR a primit 15% din voturi. În noiembrie anul trecut, a candidat la alegerile prezidenţiale. Deşi majoritatea sondajelor de opinie arătau că intră în finala prezidenţială, George Simion a terminat pe locul patru, cu aproape 14%. O săptămână mai târziu, AUR, partidul condus de George Simion, a obţinut peste 18% la alegerile parlamentare, devenit al doilea partid ca mărime în Parlament.
După anularea scrutinului prezidenţial din decembrie, George Simion a rămas în fruntea partidului şi a anunţat, în primă fază, că nu mai candidează la alegerile prezidenţiale din luna mai. George Simion şi-a exprimat susţinerea pentru Călin Georgescu şi a cerut ”turul doi înapoi”. ”Cei care au comis lovitura de stat ar trebui jupuiţi în piaţa publică”, a îndemnat George Simion. După ce Curtea Constituţională a invalidat candidatura lui Călin Georgescu pentru alegerile din luna mai, liderul AUR a anunţat că se înscrie în cursa electorală alături de preşedintele POT Anamaria Gavrilă, urmând ca unul dintre ei să se retragă pentru a nu diviza voturile blocului suveranist. În final, Anamaria Gavrilă a făcut un pas în spate. După ce şi-a depus candidatura, George Simion a intrat în conflict cu deputatul Gigi Becali, unul dintre apropiaţii săi, care a dezvăluit investiţiile în AUR. „La partid am dat 100 de mii de euro împrumut şi 700.000 de euro la case la Pechea”, a spus Gigi Becali. Localitatea Pechea, judeţul Galaţi, a fost lovită de inundaţii în toamna anului trecut, iar George Simion s-a numărat printre politicienii care au promis refacerea caselor. În plus, Gigi Becali a contribuit cu 30 de tone de brânză la nunta lui George Simion. ”Este istorie, săracul. Să se ocupe de fotbal, să se ocupe de oi, să se ocupe de biserică”, a răspuns Simion. Între timp, cei doi s-au împăcat.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: