Victor Ponta este candidat independent la alegerile prezidențiale 2025.
Victor Viorel Ponta a fost premierul României între 2012 și 2015 și președinte al PSD în perioada 2010-2015. A demisionat din funcția de prim-ministru în noiembrie 2015 din cauza protestelor cauzate de tragedia de la clubul bucureștean Colectiv. După plecarea din PSD, a fondat partidul Pro România, însă influența sa politică a scăzut în anii următori.
Victor Ponta – date personale
- Data nașterii: 20 septembrie 1972
- Locul nașterii: București
- Soție: Roxana Ponta (1998-2006), Daciana Sârbu (2006-2025)
- Copii: Andrei Ponta, Irina Ponta, Maria Ponta
Educație – ce studii are Victor Ponta
Potrivit CV-ului personal, între 1991-1995 a absolvit Facultatea de Drept la Universitatea Bucureşti, cu licență în drept penal. În iulie 2003, a devenit doctor cu Teza „Curtea Penală Internaţională”, tot la Universitatea din București.
Are, de asemenea, numeroase stagii de pregătire și perfecționare:
- octombrie 1998 – curs de pregătire în domeniul combaterii infracţiunilor financiar-bancare în Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare, la București, organizat de FBI
- februarie 1999 – Seminarul internaţional cu tema „Companiile Offshore” la Banca Naţională a Greciei, la Atena
- decembrie 2000-februarie 2001 – stagiu de pregătire profesională la Procuratura Naţională Anti-Mafia în Italia, la Roma
- martie 2001 – Stagiu de pregătire în domeniul infracţiunilor financiar – bancare şi informatice la Departamentul Trezoreriei al SUA, la Washington
Cariera profesională
În 1995, când nici nu împlinise 23 de ani, a intrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Sector 1 ca procuror. El a rămas aici până în 1998. Apoi, în următorii trei ani, a fost mutat la Parchetul de pe lângă Curtea Supremă de Justiţie, tot ca procuror (1998-2001). Iar în perioada 2000-2001 a fost procuror-coordonator la Biroul de Combatere a Spălării Banilor.
După ce a fost procuror timp de 6 ani (1995-2001), Ponta a intrat în politică.
Cariera politică a lui Victor Ponta
Victor Ponta a fost de la început membru PSD. El și-a început activitatea politică în noiembrie 2002, când a devenit președinte al Tineretului Social Democrat, funcție pe care a deținut-o până în noiembrie 2006. În paralel, între 2005 și 2007, a fost vicepreședinte al ECOSY (European Community Organization of Socialist Youth).
În decembrie 2006, a fost ales vicepreședinte al Partidului Social Democrat, ocupând această poziție până în februarie 2010. Din februarie 2010, a preluat conducerea PSD de la Mircea Geoană, funcție pe care a exercitat-o până în iulie 2015.
În 2011, Victor Ponta (liderul PSD la acea vreme) a semnat alături de Crin Antonescu (președintele PNL) și Daniel Constantin (liderul Partidului Conservator) protocolul de înființare a Uniunii Social-Liberale (USL). Scopul alianței era să formeze o opoziție puternică împotriva Partidului Democrat Liberal (PDL), condus de Emil Boc și susținut de președintele de atunci, Traian Băsescu.
USL a câștigat alegerile parlamentare din 2012 cu un scor zdrobitor (60%, față de 16% obținute de Alianța România Dreaptă formată în jurul PDL), iar Victor Ponta a devenit prim-ministru. Totuși, alianța s-a destrămat în 2014, din cauza neînțelegerilor dintre PSD și PNL.
În 2017, Victor Ponta a demisionat din PSD din cauza unui conflict cu fostul președinte Liviu Dragnea și a creat partidul Pro România, alături de Daniel Constantin. Dar Pro România nu a reușit să obțină un loc în Parlament la alegerile din 2020.
În august 2023, Victor Ponta a fost numit consilier onorific al premierului Marcel Ciolacu în domeniul relațiilor economice internaționale, dar a fost demis din funcție și ulterior din partid odată ce a decis să candideze ca independent.
Sloganul politic al candidatului Victor Ponta este „România pe primul loc”.
În primul punct al programului său, Victor Ponta spune că „ va iniția proceduri” pentru ca deciziile de importanță națională din țară să fie luate, obligatoriu, prin referendumuri.
„Cred cu tărie că deciziile fundamentale ale țării trebuie să fie luate de către popor.”
O altă propunere din planul său de președinte prevede închisoarea pe viață pentru traficanții de droguri, precim și pentru „marea corupție”.
„Am fost prim-ministru și știu foarte bine cum funcționează sistemul. Știu cum se dau contractele, cum se împart funcțiile, cum se maschează șpăgile. Tocmai de aceea pot să spun răspicat: vom face legi clare, dure și fără portițe. Pentru marea corupție, nu există «reabilitare» – există pedeapsă exemplară”, spune Ponta, în programul său.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News