Skip to content
Puterea Știrilor Video

Portret de candidat PNL la Primăria Sectorului 5. Ce condiții obligatorii impun liberalii: Exclus candidat de alianță

Inquam Photos/Octav Ganea

Invitat în studioul Puterea Știrilor, Ionuț Stroe, purtătorul de cuvânt al PNL, a anunțat că nu există o listă de nume la PNL în ceea ce privește candidatul pentru Primăria Sectorului 5. Liberalul a ținut să sublinieze, totuși, că este exclusă varianta unui candidat unic PNL-PSD la Sectorul 5.

„Nu există în momentul de față o listă de nume la PNL. Există, într-adevăr, o preocupare a noastră în a găsi soluția liberală pentru Sectorul 5. Probabil că cei de la Guvern încearcă să fixeze data alegerilor, deocamdată nu o cunoaștem, dar contează enorm de mult.

Evident, la alegerile pentru Sector 5 va trebui să avem candidat liberal, fără candidat de alianță. Acest candidat liberal trebuie să obțină un scor mare, de preferabil cel mai mare. Ne dorim să ne mărim numărul primarilor aici în București, acum avem doar unul, care e și președintele organizației din București. Deocamdată nu vă pot confirma nume, nu există niciun fel de decizie în cadrul PNL. Există, și nu vă ascund, în pregătire câteva cercetări sociologice anunțate chiar de secretarul general, Lucian Bode”, a declarat Ionuț Stroe, La Puterea Știrilor.

Întrebat ce condiții ar trebui să îndeplinească, totuși, viitorul candidat liberal la Sectorul 5, Ionuț Stroe a replicat:

„Prima dintre ele este legată de imagine și moralitate. Trebuie să fie un om impecabil din punct de vedere al conduitei publice și al bunei reputații. A doua condiție: trebuie să fie un om cu reale competențe în zona administrației publice locale. Din punctul meu de vedere, conducerea unui sector echivalează cu conducerea unui municipiu, reședință de județ. În ultimul rând, trebuie să fie un liberal autentic, membru PNL”.

Cine și-a anunțat, oficial, candidatura la Primăria Sectorului 5

Doar doi politicieni și-au anunțat candidatura la Primăria Sectorului 5. Este vorba despre Alexandru Dimitriu, din partea USR, și Vlad Popescu, fiul lui Cristian Popescu Piedone, susținut de PPU-sl.

Propunerea USR pentru primăria Sectorului 5, fost concurent la „Vara ispitelor”

Alexandru Dimitriu, omul propus de USR, a fost secretar de stat în Ministerul Justiției în perioada în care USR se afla la guvernare, iar în prezent este lider al grupului de consilieri locali USR Sector 5.

Totodată, conform CV-ului personal, Dimitriu a participat în trecut și la emisiunea de tip tabloid „Vara Ispitelor” de la Pro TV, unde a mers alături de prietena sa de la acea vreme, Cosmina Păsărin. Dimitriu a fost în 2020 propunerea USR PLUS pentru Primăria Sectorului 5, însă, în urma negocierilor cu liberalii, candidatul alianței dintre liberali și USR a ajuns să fie Cristian Băcanu, care avea să piardă cursa în fața lui Piedone.

Înainte de a se înscrie în partidul PLUS, în anul 2019, Dimitriu a fost timp de zece ani membru PNL, în perioada 2003-2013. „Membru fără nicio implicare, respectiv fără a fi candidat intern sau extern pentru vreo funcție”, notează Dimitriu în CV.

Numele lui Dimitriu mai iese în evidență și prin faptul că este avocat partener la casa de avocatură „Piperea și Asociații”, al cărui patron a fost unul dintre cei mai mari critici ai guvernării liberale.

Mai mult, Alexandru Dimitriu a fost unul dintre avocații care au reprezentat pe plan local interesele fraților Ioan și Viorel Micula, cei care au obținut în urma unui proces internațional 912,5 milioane lei de la statul român, bani plătiți de Ministerul Finanțelor în mandatul de ministru al lui Florin Cîțu, actualul premier al României, obligat de decizia arbitrală de la Washington, scrie NewsWeek.

Fiul vrea fotoliul tatălui

Vlad Popescu Piedone este fiul lui Cristian Popescu Piedone, fost primar al Sectorului 5. Intrat în Parlamentul României, de pe listele PSD pentru Camera Deputaților, Vlad Popescu este printre puținii deputați cu cele mai puține intervenții în plenul Parlamentului. Ales ca deputat pentru Circumscripția Suceava, tânărul de numai 30 de ani nu a avut în toți acești doi ani de mandat mai mult de două luări de cuvânt.

Așa cum era normal, prima a fost la depunerea jurământului, iar cea de a doua a fost în martie anul trecut, moment în care propunea câteva amendamente la un proiect de la modernizare a unor drumuri în localitățile bucovinene Pătrăuți și Frasin.

Este absolvent al Universității „Titu Maiorescu”, fiind licențiat în drept și cu diplomă de licență luată la finalul celor patru ani de studii, între anii 2008 și 2012.

Cât despre declarația de avere a acestuia, conform datelor publicate pe site-ul Camerei Deputaților, Vlad Popescu deține în București un teren intravilan de 176 de metri pătrați, o casă (102 mp) și un apartament (49 mp), dar și un apartament de 69mp în Mamaia.

În declarația de avere mai apar trei autoturisme, mărcile fiind Volkswagen, Land Rover și BMW din 2013, 2018, respectiv, 1985. Mai apar și alte autoturisme vândute sau schimbate, în 2021, contra unui total de 9.500 de euro, respectiv 9.9000 de euro.

Deține și conturi bancare în valoare de 1.041.721 de lei, la Libra Bank și 28.071 de lei la Banca Transilvania. Din punct de vedere al veniturilor, Vlad Popescu a încasat în 2021 suma de 131.412 de lei, din poziția de parlamentar.

Alte venituri declarate sunt ale soției acestuia, Mihaela Loredana Popescu, aceasta încasând în 2021 suma de 17.676 de lei, ca și economist. Se pare că Vlad Popescu nu ar avea datorii la bănci, sau credite luate pe numele său, conform declarației de avere publicate.

Cine decide organizarea alegerilor

Reamintim că postul de primar al Sectorului 5, a fost vacantat la o lună de la încarcerarea lui Piedone. Pe 9 iunie Prefectul Capitalei, Toni Greblă, a semnat ordinul privind încetarea mandatului de primar al Sectorului 5 al lui Cristian Popescu Piedone, condamnat definitiv, în 12 mai, la 4 ani de închisoare în dosarul Colectiv.

Potrivit legii de la data înștiințării făcută de către prefect, Guvernul are a dispoziție 90 de zile de organizeze alegerile parțiale. Potrivit legii 115/ 2015 Guvernul trebuie să emită o hotărîre cu 35 de zile înaintea scrutinului.

Potrivit art. 10 alin. 2 din Legea nr. 115 din 2015 pentru alegerea autorităților administrației publice locale, în cazul unor alegeri locale parțiale, data desfășurării acestora se stabilește prin HG cu cel puțin 35 de zile înaintea votării.

De asemenea, odată cu data alegerilor, Guvernul stabilește, prin hotărâre, calendarul acțiunilor din cuprinsul perioadei electorale, potrivit căruia, cu 15 zile înainte de data alegerilor, începe campania electorală și se încheie cu o zi înaintea scrutinului

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *