Skip to content
Politică

Portretul-robot al negaționistului: studii medii și votant Pro România. Explicațiile sociologului Bruno Ștefan

PS News

Un sondaj al Institutului Român pentru Evaluare şi Strategie (IRES) privind percepția românilor asupra pandemiei arată că cei care sunt mai înclinați să nu creadă în pericolul coronavirusului sunt, în cea mai mare parte, votanți Pro România (între 44 și 49%).

Într-un interviu pentru PS News, sociologul Bruno Ștefan, președintele Biroului de Cercetări Sociale, a precizat că ”poate așa a ieșit acum la măsurători”, dar și votanții PSD au aceeași atitudine mai degrabă negaționistă în privința pandemiei.

”Am făcut măsurători în zona Olteniei și vă spun că și la votanții Liei Olguța Vasilescu am întâlnit masiv acest tip de discurs și ea este de la PSD. În județul Giurgiu, la fel, îl vedeam la acel tip de electorat întâlnit la PSD, cei care îl votau pe primarul Barbu, iar acum primarul Barbu a trecut la Pro România (n.r. – Nicolae Barbu, primarul orașului Giurgiu, care a trecut de la PSD la Pro România). Ei s-au mutat la Pro România, dar până de curând erau la PSD, acel tip de alegători.

Nu vreau să generalizez de la Giurgiu, unde s-a produs trecerea unui primar la Pro România și migrarea electoratului într-acolo, că ar fi un fenomen general, și de asta a crescut Pro România, nu știu de ce”, a spus Bruno Ștefan pentru PS News.

Sociologul este de părere că oamenii care consiliază liderii Pro România au urmărit cu atenție modul în care  ”specularea subiectului legat de coronavirus în Bulgaria, în Slovacia a produs mutații electorale semnificative, a întărit formațiunile de stânga la sud de Dunăre”.

”Consultanții Pro România au venit cu acestă idee, <<măi, vreți să vă întăriți, marșați și voi la fel, că uite ce noroc au avut bulgarii la sud, deci faceți și voi la fel, n-o să fiți niște ciudați că este un fenomen general întâlnit în țările din jur, așa că marșați cu așa ceva>>”, a completat Brună Ștefan.

În încheiere, sociologul afirmă că nu ar pune neapărat în legătură cu Pro România acestă atitudine negaționistă, ci ”este vorba mai degrabă de un fel de a gândi a unei populații anti-americane, anti-europene și atâta tot”.

”Ponta mai pare că este încă apărătorul unor idei de care nu s-a dezis, pe când Ciolacu nu pare un opozant al actualilor guvernanți și probabil de asta electoratul merge spre Pro România”, a conchis Bruno Ștefan.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *