Skip to content
Politică

Portretul-robot al viitorului premier, schițat de analiști: Să fie politician, nu tehnocrat, să fie din cercul lui Orban și să nu fie de la USRPLUS

Inquam Photos / Octav Ganea

Nicolae Ciucă este noul premier interimar și, potrivit unor surse politice, tot el ar urma să fie și premierul desemnat. Alte nume vehiculate sunt cele ale lui Eduard Hellvig, șeful SRI, europarlamentarul Siegfried Mureșan sau Ilie Bolojan, șeful CH Bihor. De asemenea, și USRPLUS încearcă să-l impună pe Dacian Cioloș în fruntea Guvernului. PS News a stat de vorbă cu trei analiști politici – un jurnalist și doi sociologi – și toți trei sunt de acord că premierul nu poate fi decât de la PNL. Mai mult, îl consideră pe actualul prim-ministru interimar cel mai potrivit pentru a continua munca lui Orban la Palatul Victoria.

Remus Ștefureac: Nu văd un scenariu prin care PNL să nu dea premierul

Sociologul Remus Ștefureac, director INSCOP Research, este sigur că „viitorul premier al României va fi dat de PNL”.

" "

E și firesc pentru că va fi principalul partid al viitoarei coaliții de guvernare, prin urmare nu văd un scenariu prin care PNL să nu dea premierul.

Deocamdată avem un prim-ministru interimar în persoana domnului Ciucă care este un fost militar, în prezent a îmbrăcat haina politică, proaspăt ales în Senatul României, a candidat pe listele PNL, deci este un politician”, spune Ștefureac.

De asemenea, acesta susține că Nicolae Ciucă este potrivit pentru poziția de premier al României pentru că întrunește calitățile necesare aceste funcții.

„Dacă ne uităm la perioada care urmează, înseamnă gestionarea cu foarte multă rigoare a unei perioade de criză pandemică, sanitară dublată de acest efort național fără precedent de administrare a vaccinării populației într-un context în care sunt foarte multe dificultăți logistice și de percepție, de încredere.

Acesta are o serie de argumente în favoarea sa, dar asta nu înseamnă că va fi alegerea finală a președintelui, dar cu certitudine va fi în cele din urmă un premier PNL. Nicolae Ciucă are și bagajul de încredere în armată, care este foarte ridicat, deci are o serie de argumente în favoarea sa, însă nu pot să afirm cu certitudine că dânsul va fi propunerea PNL”, spune sociologul.

Bruno Ștefan: Ne putem aștepta la Rareș Bogdan

De asemenea, sociologul Bruno Ștefan este sigur că cel care va fi numit în funcția de premier este Nicolae Ciucă, pentru că în niciun caz Dacian Cioloș nu va fi acceptat de liberali. O altă variantă sugerată de sociolog e Rareș Bogdan.

„Nu știu alt premier în afară de Ciucă pe care PNL l-ar putea propune acum. Am auzit variante cu Siegfried Mureșan, dar nu cred că va fi acceptat.

Eventual, ne putem aștepta la Rareș Bogdan, dar nu cred pentru că trebuie să negocieze cu liderii celorlalte partide și nu îi văd marea versatilitate în experiența politică. Orban are cea mai mare experiență de negociator și de aceea cred că partidul va merge mai departe pe mâna lui. Eu sunt convins că nominalizarea lui Ciucă n-a fost întâmplătoare, ci este varianta cu care se va merge pe mai departe.

Sunt convins că Ciucă va face repede Guvernul și va trece cu el în Parlament în câteva zile.  Eu nu spun că este o variantă bună și îmi sună puțin mai nefiresc un premier militar în Uniunea Europeană care se bazează pe libertăți civile și pe activism politic al oamenilor obișnuiți nu militare, dar este deja civil, nu mai e militar. E un personaj despre care am înțeles că era în cărți pentru mai multe persoane din lumea serviciilor ca posibilă variantă de premier de foarte mult timp”, spune Bruno Ștefan.

În încheiere, analistul a declarat că numirea în funcția de șef al Executivului a lui Nicolae Ciucă era stabilită de multă vreme.

„Eu am auzit de această variantă imediat ce s-au terminat alegerile locale și până atunci nu l-am observat, nu-i știu marile realizări de la minister, nu știu ce a făcut. Mi-au spus și mie unii alții: Da, este un posibil premier imediat după alegerile parlamentare, când Orban va fi schimbat. Iată că s-a confirmat ceea ce circula prin tot felul de medii și aștept să văd dacă se va concretiza”, a conchis sociologul.

Radu Tudor: Nu poți să dai premierul cu 15%, cât a luat USRPLUS

La rândul său, jurnalistul Radu Tudor îl vede tot pe Nicolae Ciucă în funcția de premier desemnat, însă crede că numirea acestuia va fi întâmpinată cu proteste de către cei de la USRPLUS.

„Vorbim de o discuție între PNL și USRPLUS. Să ne aduce aminte că președintele Klaus Iohannis i-a oferit mandatul de premier lui Dacian Cioloș în noiembrie 2015. Nu știu cum evaluează domnia sa mandatul de premier a lui Dacian Cioloș, dar cred că în acest moment nu se pune problema să fie prim-ministru de la alt partid decât de la PNL. Dacă a existat vreo discuție între Klaus Iohannis și Ludovic Orban ca el să fie președinte al Camerei Deputaților, atunci președintele va avea cuvântul decisiv pentru a alege persoana din interiorul  PNL care să fie desemnată în funcția de prim-ministru.

De altfel, USR-ul a și pus condiția în seara alegerilor pe 6 decembrie să nu se mai continue cu acest prim-ministru și Dacian Cioloș a spus-o explicit: ”Nu mai merge așa. Condiția USR-ului a participa la Guvernare înțeleg că a fost un nou prim-ministru”.

Acum este premier interimar Nicolae Ciucă, un om foarte serios, îl cunosc de peste 15 ani. E un om care prin seriozitatea și prin integritatea lui poate să ofere o garanție că viitorul Guvern se va pune pe treabă și nu va avea alte interese și nu va fi delăsător, iar România are foarte multe lucruri de recuperat. Nu știu în ce măsură, președintele va dori să continue cu Nicolae Ciucă și dacă acesta va fi acceptat de USR și UDMR”, spune Radu Tudor.

De asemenea, analistul exclude varianta unui prim-ministru propus de USRPLUS sau UDMR.

„Nu cred că poți să dai prim-ministrul cu 15% cât a luat USR-ul, asta ar fi anormal. Este evident că partidul care trebuie să dea premierul este PNL-ul, chiar dacă nu au făcut un scor atât de bun pe cât se așteptau, dar sunt pe primul loc în această coaliție PNL-USRPLUS-UDMR, din perspectiva votului obținut. UDMR-ul nici nu cred că și-ar dori un prim-ministru pentru că ei au unul la Budapesta, au Orbanul lor, și aici, cu 2-3 portofolii pe care și le doresc știu bine să își integreze interesele de partid așa cum au făcut-o de fiecare dată.

Să ne uităm în PNL, să vedem pe cine ar vrea președintele Klaus Iohannis, dacă va fi să rămână premier Ciucă, ar fi o mișcare foarte interesantă, dacă nu, să vedem ce membru de partid mai vechi ar putea să corespundă fișei de prim-ministru, adică un om care să știe și ceva economie, și ceva despre drept, și ceva despre problemele sociale. Un premier trebuie să fie un om cu o experiență profesională foarte solidă”, susține Radu Tudor.

 

 

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *