Skip to content
Europa

Portugalia reduce perioada de izolare pentru cazurile pozitive COVID-19 de la 10 la 7 zile

Twitter

Portugalia a decis joi să reducă perioada obligatorie de izolare pentru persoanele testate pozitiv cu noul coronavirus care sunt asimptomatice de la 10 la 7 zile, chiar dacă numărul noilor infecţii detectate este la un nivel record.

Decizia, care se aplică şi contacţilor cu nivel de risc ridicat, a fost luată după ce experţi din domeniul sănătăţii au lansat apeluri la adresa guvernului în care solicitau modificarea acestei măsuri din cauza îngrijorării că răspândirea variantei Omicron, foarte contagioasă, şi perioadele lungi de carantină ar putea paraliza ţara.

Această decizie este aliniată instrucţiunilor aplicate de alte ţări şi este rezultatul unor consideraţii tehnice atent cântărite, care ţin cont de perioada de incubare a variantei Omicron, care în prezent este predominantă„, conform unui comunicat al autorităţii sanitare portugheze, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

Anunţul autorităţilor de la Lisabona survine măsurilor similare adoptate de alte ţări, printre care Spania şi Marea Britanie, unde mai multe industrii au raportat perturbări ale activităţii după ce angajaţii au fost nevoiţi să se izoleze chiar dacă nu prezentau simptome de boală.

Insula portugheză Madeira a decis miercuri să reducă perioada obligatorie de izolare în cazul unui test pozitiv la 5 zile, măsură care li se aplică şi persoanelor care au fost în contact apropiat cu cazuri confirmate. Numărul cazurilor depistate zilnic a crescut foarte mult în Portugalia în această săptămână, ajungând joi la numărul record de 28.659 de cazuri, în condiţiile răspândirii rapide a variantei Omicron şi a creşterii numărului de teste.

Deşi numărul de infecţii a crescut foarte mult, numărul deceselor şi cel al pacienţilor internaţi la terapie intensivă nu au crescut exponenţial. Portugalia este una dintre ţările cu cele mai ridicate rate de vaccinare din lume – aproximativ 87% din populaţia sa de 10 milioane de locuitori este vaccinată cu schema completă.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *