Portul Constanța ar putea să fie cotat pe Euronext. INTERVIU Cezar Gheorghe

Cezar Gheorghe
Fotot PS News Cezar Gheorghe

Astăzi a avut loc etapa finală a procesului de evaluare a României din partea Euronext. Este vorba de un proces ce a început în luna aprilie 2023. Euronext face evaluarea, prin prisma participanților și a dorinței fermierilor, traderilor locali și procesatorilor. Ce presupune finalitatea acestui proces de evaluare? În cazul în care procesul de evaluare se încheie într-un mod pozitiv înseamnă că România va intra pe Euronext, adică, portul Constanța va începe să fie cotat pe Euronext ca “delivery point” (punct de livrare) cu indicații de preț. Se va începe, în prima etapă, cu porumbul românesc, urmând ca după un timp să fie cotat grâul și răpita românească.

Despre beneficiile acestui proiect dar și despre situația actuală de la Marea Neagră, a vorbit expertul de pe piața cerealelor, Cezar Gheorghe, în cadrul unui interviu acordat exclusiv, PS News.

PS News: Domnule Cezar Gheorghe ar fi un pas foarte important ca cerealele să fie cotate în România, având în vedere că suntem pe cale sa devenim un hub al cerealelor.

Cezar Gheroghe: Cred că nu merit eu felicitările. Cred că fermierii români și asociațiile care au dorit să vină astăzi aici sunt cei mai importanți, pentru că ei sunt efectiv motorul agriculturii românești. Iar faptul că fermierii sunt astăzi aici, în intenție și tentativa, pentru că Euronex de asta a venit in Romania, pentru o evaluare efectivă, pentru a putea crea un contract pentru porumbul românesc, ar fi ceva ce nu s-a mai întâmplat până acum în România, nici după Revoluție, deci de peste 33 de ani.  Așteptăm aceste momente și nu neapărat că este o recunoaștere, ci un context, o conjunctură în care marfa românească este recunoscută ca având lichiditate, adică volum de export și poate fi cotată în mod transparent, într-un mod, să zicem, predictibil și durabil. Pentru că despre asta este vorba, firește, cu instrumentele de risc financiar care le pune euro aici la dispoziție.

PS News: Care sunt aceste instrumente?

Cezar Gheorghe: Instrumentul de risc financiar principal pe care-l pun la dispoziție este numit hedging, deci asigurare a unui preț, în mod efectiv. Să spunem că un fermier însămânțează astăzi porumb și ii place prețul la recoltare (o indicație, să spunem, noiembrie 2024, el blochează efectiv acest preț) și nu mai are practic nicio problemă dacă piața scade sub presiune de recoltă și alti factori.

PS News: Contra unui cost

 Cezar Gheorghe: Firește, contra unui cost. Un lot de tranzacționat pe Euronext este un euro pentru întreg lotul. Un lot trebuie să știți că are 50t, deci este un cost infim, dacă stăm să ne referim la acest lucru, în schimb, fermierul are predictibilitate, poate să-și captureze marja operațională, fără a mai fi, să zicem, supus volatilității pieței.

PS News: Cum stăm în acest moment cu cotațiile la Marea Neagră, la port?

Cezar Gheorghe: Trebuie să știți că astăzi, când discutăm, în data de 7 decembrie avem o piață în creștere ușoară la grâu, pentru că s-a mișcat efectiv… s-au debalansat lucrurile din cauza Statelor Unite, care au reușit să exporte în jur de 800.000 t  către China. Porumbul rămâne pe aceeași platformă de susținere în jurul valorii de 185 euro, în portul Constanța, pentru că logistica creează imens de multe probleme si atunci prețurile pot stagna. Deci, nu există o fluctuație. Nu.

PS News: Să ne așteptăm la un port Constanța și mai aglomerat, în iarna asta?

Cezar Gheorghe: Portul Constanța este supraaglomerat în orice moment. Da, fluxurile se între-taie în orice moment. Timpii de așteptare sunt foarte mari: o săptămână, două la autocamioane, 4 săptămâni pentru descărcarea unui tren în portul Constanța, cost de barjă de două, trei sute, poate chiar și 400 de barje. Și gândiți-vă la un singur lucru: Marea Neagră este sălbatică iarna, adică viscole, furtuni, geruri, care vor afecta tot programul operațional al porturilor care lucrează. Și ne referim la Constanța, parțial la Odesa care poate opera printre bombardamentele rusești și de ce sa nu luăm în calcul și pe ruși care au mari probleme din punct de vedere operațional, fiindcă nu pot opera din cauza vremii, nave la încărcare.

PS News: Americanii stau foarte bine cu porumbul, anul acesta.

Cezar Gheorghe: Din momentul în care am avut evaluările clare ale recoltei nord-americane, care, dacă vorbim plastic, în acest moment au cel mai frumos an de porumb din ultimii 10-20 de ani. Au, aproximativ 388 de milioane de tone. Precipitațiile au sosit în America de Sud și au pus la adăpost potențialul de porumb al Braziliei și al Argentinei.

PS News: Cum stau lucrurile in statele UE?

Cezar Gheorghe: În Uniunea Europeană lucrurile sunt aproape închise. Da, am avut o recoltă de porumb de 60 de milioane în Uniunea Europeană, o recoltă de porumb apropiată de 30 de milioane tone, în Ucraina. Deci toate lucrurile sunt oarecum calme din punct de vedere al porumbului, firește, mai urmează rapița, care are o cerere de acoperire în acest moment, dar este în mod practic și ea o victimă colaterală, ca să-i spunem așa, al complexului uleiurilor vegetale. Uleiul de soia a scăzut, uleiul de palmier a scăzut, canola canadiană la fel. Si pretul petrolului, suntem cei mai bucuroși că a scăzut, pentru că vom avea combustibilul pentru agricultură mult mai redus, ca preț.

PS News: Dupa discuțiile avute până acum, sunt șanse ca România să facă acest pas pentru a avea o cotație locala la bursă?

Cezar Gheorghe: Este un proces complex, pentru că, în afară de aceasta evaluare a fermierilor, trebuie să evaluăm și silozuri terțe din România care doresc să participe în acest proces. Mai mult decât atât, trebuie să evaluăm, mâine, comercianții locali și procesatorii locali despre dorința lor. Mâine avem ședința cu comercianții locali și cu procesatorii. Intenția clară este de a înțelege cu toții că este practic o dovadă de maturitate și o dovadă de predictibilitate și pentru un procesator. Faptul că poate să-și asigure practic o constanță a prețului, preturile să nu mai fie spuse volatilității, să fie nevoiți să scadă prețul dacă au cumpărat marfa scumpă ș.a.m.d.  este un lucru bun. În baza acelui contract pe Euronext, el este practic pus la adăpost. Dar trebuie să mai înțelegem un lucru: România este net exportator și acest contract pe Euronext, dacă el se va întâmpla, va genera multă lichiditate, nu neapărat numai din România, care are un potențial de export de 8-10 milioane t de porumb în fiecare an, dar putem genera lichiditate și in țările riverane: Bulgaria, Serbia, Ungaria. Ele pot participa în cadrul acestui contract și de ce nu si la decizia Euronext. Și marfa ucraineană poate participa.

PS News: Asta încercam să întreb cum va influența acest proiect bursier situatia creată cu cerealele ucrainene?

Cezar Gheorghe: Cred că este decizia Euronex, dar cred că putem să ne gândim și la acest lucru, ca mărfurile ucrainene, în speță porumbul, să participe în acest contract. E un lucru bun pentru toată lumea. Ar fi efectiv primul pas spre crearea unui hub regional exact la noi, în Constanța, și la noi în România. Și asta o spun cu toată tăria, pentru că momentul când ai, să zicem, transparență, devii un actor foarte important și poți avea multe, multe valențe.

PS News: Ce spune expertul Cezar Gheorghe, în momentul acesta, care sunt șansele ca acest lucru să se și întâmple?

Cezar Gheorghe: Totul depinde de dorința, de voința fermierilor. Totul depinde de dorința, voința comercianților locali și procesatorilor. După cum am văzut, în primele 2h de evaluare, să zicem, condițiile preexistente și discuțiile au fost pozitive și din partea reprezentanților Euronext, aici la București. Deci putem concluziona că avem șanse ca acest lucru să se întâmple.

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL