Skip to content
Externe

Portul grecesc Alexandroupolis, hub de organizare al NATO. Prin acest punct sunt trimise echipamente militare către România, Ucraina, Polonia și Bulgaria

Alianța Nord-Atlantică utilizează portul Alexandroupolis, aflat în nordul Greciei, ca punct-cheie de tranzit pentru transportarea echipamentului militar către Ucraina și către statele est-europene, ca bastion împotriva Rusiei, relatează The National Herald.

Invazia rusă în Ucraina a dat orașului o altă rezonanță geopolitică, fiind un punct important pentru armata americană, care își extinde prezența în Grecia.

Portul a devenit chiar mai esențial odată ce Turcia a închis strâmtorile Bosfor și Dardanele pentru navele militare și pentru transportul de echipament militar, notează Kathimerini.

Echipamentul militar american este trimis prin Alexandroupolis către România, Bulgaria și Polonia, în condițiile în care NATO își consolidează prezența pe Flancul Estic.

Surse din zona de apărare au spus pentru Kathimerini că prin portul Alexandroupolis deja a fost trimis echipament militar către Ucraina. Tot pe acolo ar urma să treacă 20 de vehicule de luptă blindate australiene Bushmaster.

Polonia a primit recent tancuri Abrams și vehicule blindate Bradley, cu NATO sporindu-și vizibilitatea la frontierele Alianței, inclusiv în Grecia.

Regiunea Tracia, aflată în apropierea Mării Negre, a devenit o scenă pentru lansarea de avioane de patrulare, unele dintre ele de pe puntea portavionului USS Harry S. Truman, și pentru tranzitul de drone neînarmate din Sicilia, care sunt folosite pentru monitorizarea mării, scrie b1.ro.

Mai multe drone americane de tip Reaper ar putea fi staționate la Baza Aeriană Andravida din vestul Greciei. La rândul său, Baza Aeriană Larissa din centrul Greciei trece printr-un proces de modernizare de circa 35 de milioane de euro.

Ambasadorul american la Atena, Geoffrey Pyatt, a scos în lumină și importanța pe care o au unitatea plutitoare de stocare și regazificare (FSRU) și unitatea de vaporizare a gazelor naturale lichefiate (LNG) de la Alexandroupolis.

Acest aspect a devenit cu atât mai important acum că Grecia și Uniunea Europeană încearcă să renunțe la dependența de energie rusească, pe care Vladimir Putin a folosit-o ca „armă” pentru a încerca să convingă Occidentul să nu instituie și alte sancțiuni împotriva Rusiei.

Cum Europa se mișcă rapid acum pentru a-și reduce vulnerabilitatea față de șantajul energetic rusesc și pentru a scăpa de gazul rusesc, FSRU Alexandroupolis devine tot mai important. Toată lumea încearcă să construiască FSRU acum”, spune ambasadorul SUA în Grecia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *