Skip to content
Economie

Portul Sulina, blocat de zeci de nave ucrainene. Timpul de așteptare ajunge la câteva zile

captura digi24

Peste 70 de nave ucrainene încărcate cu marfă, în special cereale, așteaptă să intre în Portul Sulina, la controlul de frontieră. Verificările se fac în doar trei puncte de acostare, prea puține pentru fluxul de nave ajunse în port, ceea ce duce la întârzieri și blocaje. Ciprian Cotigă, reprezentant al Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați, a declarat pentru Digi24 că problema e că porturile sunt dimensionate pentru o anumită șarjă de marfă și că nu se poate trece deodată de la 3 – 4 nave la 70-80.

Până la izbucnirea războiului, prin portul Sulina treceau zilnic 2- 3 nave la controlul de frontieră. Acum, timpii de așteptare sunt și de câteva zile.

După controlul de la Sulina, navele își continuă drumul spre porturile Giurgiulești sau Ismail, dar și danele lor sunt aglomerate, ceea ce amplifică blocajele.

Potrivit legislației, din Marea Neagră până în porturile dunărene, navele maritime trebuie conduse de personal al Administrației Fluviale a Dunării de Jos Galați. Instituția spune că are personal, dar că acesta este dimensionat la condițiile de dinainte de război, scrie digi24.ro.

Sunt de aproape cinci ori mai multe nave decât în condiții normale. Principala încărcătură o reprezintă cerealele, dar ele transportă și tancuri sau motorină.

Problema e că toate porturile sunt dimensionate pentru o anumită șarjă de marfă, nu putem deodată trece de la 3 – 4 nave la 70 – 80 de nave.

Se creează priorități, dar acesta e nivelul pentru verificări, număr de piloți, puterea de operare a porturilor.

Cauza situației e conflictul din Ucraina„, a explicat Ciprian Cotiga.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *