Skip to content
Politică

Posibil dezgheţ în Siria. Când ar putea intra în vigoare încetarea focului

Posibil dezgheţ în Siria. Când ar putea intra în vigoare încetarea focului în războiul civil care devastează ţara încă din luna martie a anului 2011.

Un acord de încetare a focului în Siria ar urma să intre în vigoare în ziua de 27 februarie, transmite agenția de presă rusă TASS, citând canalul de televiziune Al-Jazeera, ce face referire la un document ce ar fi fost convenit între SUA și Rusia.

„În acordul ruso-american se arată că un regim de încetare a focului în Siria va intra în vigoare începând cu ziua de 27 februarie”, a indicat postul menționat, citat de Agerpres.

Înțelegerea privind încetarea focului în Siria exclude grupările teroriste Statul Islamic și Jabhat al-Nusra.

Potrivit Al-Jazeera, documentul ruso-american conține și un apel către toate părțile și grupările siriene care sunt de acord cu acest armistițiu să înceteze focul la miezul zilei de 26 februarie.

Secretarul de stat american John Kerry anunța duminică, la Amman, că a avut o nouă convorbire la telefon cu omologul său rus Serghei Lavrov și că, „în principiu”, ei au ajuns la „un acord provizoriu asupra modalităților unei încetări a ostilităților în Siria care ar putea începe în zilele următoare”.

John Kerry adăuga, potrivit AFP, că „cei doi președinți (rus și american, respectiv Vladimir Putin și Barack Obama) ar putea discuta cât mai curând posibil (…) pentru punerea în aplicare” a acestui regim de încetare a focului.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *