Skip to content
Politică

Posibilă schimbare în rândul miniștrilor PSD. Cui i-ar putea lua locul Mihai Tudose în Executiv. Dîncu rămâne pe loc

colaj PS News

Posibilă schimbare în rândul miniștrilor social-democrați. Surse politice au dezvăluit pentru PS News că europarlamentarul Mihai Tudose ar putea să îi ia locul lui Florin Spătaru la Ministerul Economiei. Aceleași surse susțin că locul lui Vasile Dîncu în fruntea Ministerului Apărării este „deocamdată asigurat”.

„Mai întâi, lucrurile acestea vor fi discutate în interiorul filialei care l-a propus. Domnul Spătaru a ajuns ministru la propunerea filialei PSD Galați, filială care îl poate susține acum pe Mihai Tudose pe acest portofoliu. O filială poate avea un ministru în Guvern, nu doi. Deci venirea lui Mihai Tudose în Guvern ar însemna automat o înlocuire a lui Florin Spătaru de la Economie. În ceea ce îl privește pe Vasile Dîncu, locul lui e deocamdată asigurat în minister. Nu se discută vreo schimbare în acest sens.”, au declarat surse politice pentru PS News.

Amintim că liderul PSD, Marcel Ciolacu, a declarat marți, la Antena 3, că este „foarte posibil” ca fostul premier social-democrat Mihai Tudose, actual europarlamentar, să revină în Guvern.

„Daca noi și colegii îi vom cere, Mihai Tudose este un om cu experiență, a fost de două ori ministru la economie, a fost premier și este un om care ia decizii, nu….Este foarte posibil, dar nu numai pe Mihai, sunt și alți colegi care, când am făcut guvernul au fost 2-3 propuneri pentru fiecare post pe minister”, a declarat Marcel Ciolacu.

Ce pregătire are Mihai Tudose

Tudose a fost premier între anii 2017 – 2018, fiind susținut de coaliția PSD – ALDE. În prezent, el este europarlamentar. Tudose a demisionat din fruntea Executivului în ianuarie 2018. Înainte să devină șef al Guvernului, Tudose a fost deputat PSD de Brăila și ministru al Economiei. După ce a pierdut postul de premier, el s-a mutat de la PSD la Pro România. În decembrie 2019, el a demisionat și din această formațiune, întrucât intrase în conflict cu Victor Ponta, președintele partidului.

Potrivit datelor publicate, Mihai Tudose a absolvit în 1995 Facultatea de ştiinţe juridice şi administrative din cadrul Universităţii Creştine „Dimitrie Cantemir”.

Tudose a absolvit un curs post-universitar în domeniul securităţii naţionale la Colegiul Superior de Securitate Naţională, Serviciul Român de Informaţii, în 2006. În acelaşi an a participat la un curs de specializare post-universitar la Colegiul Naţional de Apărare – Bucureşti.

În 2010, Tudose a obţinut diploma de Doctor în domeniul Ştiinţe Militare şi Informaţii, la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Viteazul”, Serviciul Român de Informaţii. Lucrarea s-a intitulat „Protecţia infrastructurile critice”. Un an mai târziu era lector universitar în cadrul aceleaşi instituţii, iar în 2013 ocupa postul de conferenţiar universitar la Academia Naţională de Informaţii „Mihai Vitează”, SRI.

Mihai Tudose a cerut, în 2016, retragerea titlului de doctor, în urma acuzaţiilor de plagiat.

Ministrul propus a absolvit două programe de master. Masterul „Turismul în contextul dezvoltării regionale durabile” a fost realizat la distanţă la Facultatea de management, inginerie economică în agricultura si dezvoltare rurală, Universitatea de ştiinţe agronomice si medicină veterinară Bucureşti, iar programul de master de „Politici Economice Europene” a fost absolvit la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative – Bucureşti.

Mihai Tudose şi-a completat studiile cu un curs de specializare în „Analiza şi rezolvarea conflictelor armate”, la Georgetown University, din Statele Unite, în colaborare cu Colegiul Naţional de Apărare.

Menționăm că PS News a încercat să obțină o reacție din partea europarlamentarului Mihai Tudose, însă acesta nu a răspuns solicitărilor noastre până la momentul publicării acestui articol.

Liberalii vor schimbarea lui Daniel Cadariu

Surse politice au dezvăluit pentru PS News că liderii liberali au decis ca ministrul Antreprenoriatului şi Turismului, Constantin Daniel Cadariu, să fie înlocuit la următoarea remaniere, după ce acesta ar fi pierdut susținerea celui care l-a promovat în această poziție, Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava și prim-vicepreședinte PNL.

„E o decizie finală (n.r – remanierea lui Constantin Daniel Cadariu) care va fi anunțată când se va anunța și ziua remanierii. Deocamdată nu avem o dată exactă referitoare la ziua remanierii, însă cu siguranță la începutul lunii septembrie”, au precizat surse liberale pentru PS News.

Senator PNL de Suceava, Constantin – Daniel Cadariu (54 de ani) a fost propunerea PNL pentru ministerul economiei, antreprenoriatului și turismului. Absolvent al Facultății de Mecanică, Secția Mașini Termice, Institutul Politehnic Iași, inginerul Cadariu nu pare să se fi angajat înainte de 29 de ani, potrivit CV-ului oficial. Primul job a fost de contabil la SC Danadi Prod COM SRL Gura Humorului. Între 2005 și 2008, Constantin – Daniel Cădariu a lucrat la Ministerul Internelor și Reformei Administrative ca expert în cadrul Corpului de control al ministrului (sub Vasile Blaga și Cristian David).

Înainte de a ajunge senator, Cadariu a fost și consilier local în Gura Humorului, iar apoi consilier județean.

Ministrul deține, potrivit declarației de avere, patru terenuri intravilane în Gura Humorului și Păltinoasa, un apartament și o casă. Anul trecut a câștigat 130.000 de lei ca senator, iar soția sa circa 20.000 de lei de la firma pe care o administrează. Potrivit declarației de interese, acesta deține firma Alidan Motto com, firmă suspendată temporar, aflată în dizolvare.

Amintim că PS News a scris încă de la începutul lunii iulie despre plecarea lui Cadariu din Guvern. Detalii aici: Un ministru liberal ar putea pleca din Guvern, deși premierul a anunțat că nu face remanieri: „A pierdut deja susținerea lui!”

DETALII AICI: Decizie la PNL: ce ministru liberal va fi înlocuit la remanierea guvernamentală

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *