Skip to content
Politică

Poșta, cât pe-aci să-și ia țeapă. Licitație de milioane de euro, anulată

ziuaconstanta.ro

Noul director general interimar al Poștei Române, Elena Petrascu, a anulat în această lună o licitație de 8,6 milioane euro pentru achiziția de imprimante.

Motivul? ‘Există riscul ca cerințele din caietul de sarcini să fie îndeplinite de un singur producător și s-ar fi cumpărat cu 1051 de echipamente peste necesarul din unitățile poștale‘, au precizat pentru HotNews.ro oficialii companiei.

Elena Petrascu susține că nu a avut nicio implicare în luarea vreunei decizii cu privire la această procedură de achiziție, deși la acel moment ocupa o funcție de decizie, respectiv aceea de director juridic.

Poșta Română a anulat marți, 17 octombrie, licitația de peste 8,6 milioane de euro pentru achiziția de imprimante în următorii 5 ani. Motivul prezentat Sistemul Electronic de Achiziții Publice (SEAP)?

Abateri grave de la prevederile legislative afecteaza procedura de atribuire sau este imposibila incheierea contractului. Neconcordante cu privire la specificatiile tehnice elaborate de catre entitatea contractanta”.

In SEAP mai sunt publicate trei solicitări din partea unor ofertanți interesați, care cer modificarea specificațiilor tehnice ‘pentru a nu restricționa accesul la libera competiție a unor branduri de renume international‘.

Care au fost mai exact motivele anularii acestei licitații?

Licitatia a fost anulata de directorul general interimar, Elena Petrascu, pentru ca in caietul de sarcini au fost identificate mai multe probleme. Decizia a fost luata in baza notei justificative realizate de departamentul Achizitii, in urma mai multor solicitari de clarificari venite din partea unor posibili ofertanti.
In primul rand exista posibilitatea incalcarii grave a legii 99/2016 privind achizitiile sectoriale, intrucat specificatiile tehnice, ce erau prevazute in caietul de sarcini, privind functionalitatile imprimantelor multifuctionale nu erau in deplina concordanta cu produsele aflate pe piata in acest moment si exista riscul ca aceste conditii sa fie indeplinite doar de catre un singur producator specializat.

Un alt motiv este acela ca existau neconcordante intre numarul de imprimante si multifunctionale prevazute in caietul de sarcini, articolul 3 si cel obtinut prin insumarea echipamentelor din Anexa 1 la caietul de sarcini. A rezultat o diferenta de 1051 unitati.
Mai exact, in urma insumarii tuturor echipamentelor din Anexa 1 la caietul de sarcini a rezultat un numar de 2503 imprimante A4 monocrom si 793 multifunctionale A4 monocrom. Pe de alta parte, in caietul de sarcini la articolul 3 se solicitau 850 de imprimante multifunctionale A4 si 3497 de imprimante laser A4. Este o diferenta de 1051 de unitati„, au precizat oficialii Postei Romane.

Cine sunt cei care ar fi trebuit sa fie responsabili de aceasta procedura de achizitie

Ca la orice licitație, în SEAP este publicata o lista cu persoanele ce dețin funcții de decizie în entitatea contractantă cu privire la organizarea, derularea și finalizarea procedurii de atribuire acestui contract. Ăn acest caz, persoanele în cauză au fost următoarele:

1. Director General: Andrei Stanescu (Functie de decizie)
2. Director Economic: Gabriela Izabela Mantu (Functie de decizie)
3. Sef Department Bugete, Analize Economice: Cornelia Buscu (Functie de decizie)
4. Director Juridic si Reglementari: Elena Petrascu (Functie de decizie)
5. Director Directia IT&C: Dragos Dinca (Functie de decizie)
6. Sef Departament Achizitii si Aprovizionare: Robert Lorentz.

Găsiți articolul integral AICI

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *