Poștașii în grevă generală. Când se primesc pensiile și alocațiile

Sursă foto: X

Când se primesc pensiile și alocațiile? Angajații de la Poșta Română protestează, luni, 1 aprilie a.c..  “Penalizați” sunt, în primul rând, pensionarii care nu își vor primi pensile nici astăzi și nici zilele următoare dacă revendicările lor nu vor fi rezolvate. În aceeași situație vor fi și plățile pentru alocații. PS News a discutat cu Ionel Oţelea, președintele Sindicatul Lucrătorilor Poştali din România (SLPR).

”Nu se vor plăti pensiile până când nu vom avea un răspuns care se apropie de cererile noastre. Ne pare rău, cerem scuze pensionarilor pentru că și ei sunt la fel de săraci ca noi”, spune președintele SLPR.

Conducerea companiei a luat la cunoştinţă decizia sindicatului de a declanşa conflictul colectiv de muncă și a declarat că se iau toată măsurile pentru a depăși acest moment.

„Ca urmare a blocajului intervenit pe negocierea contractului colectiv de muncă. Pe capitolul de salarizare e de notorietate că la nivelul Poștei salariu e foarte mic. În momentul ăsta, cam jumate din salariați sunt aproape de minimum pe economie sau puțin peste minimul pe economie, iar în luna iulie, când ajungem minimul la 3700, o să avem 90% din salariați la acest nivel salarial. Și la nivelul acesta este chestiune de neacceptat pentru colegii mei.

Noi am fi putut discuta subiectul ăsta încă din luna decembrie. Conducerea companiei nu a stat la masă, efectiv pe discuții și scenarii și cum să facem și cum să aplicăm au fost doar ultimele 4 zile în care am fost solicitați de reprezentanții acționarului majoritar să vină la discuție, după ce am înregistrat noi conflictul de muncă, după ce am avut greva de avertisment, deci după o mulțime de evenimente. Abia atunci au venit și cei de management cu niște formule care sunt neacoperitoare pentru solicitările noastre care astăzi sunt extinse în toată țară.

Este un refuz de dialog real, pentru că timp, la dispoziție, a existat. Au preferat să tragă de timp și să ne ducă cu negocierea în timpul contractului pe tot felul de alte teme care au parazitat discuția principală, cea legată de salarizare.

După ce s-a terminat contractul colectiv de muncă și s-a înregistrat conflictul abia după ce le-am cerut acționarul majoritar să vină la masă, acum 4 zile. Deci după 100 și ceva de zile in care s-ar fi putut discuta ei”.

Există riscul ca pensionarii să nu-și primească pensiile, zilele acestea?

„Era zi de achitare, astăzi. Pensionarii nu primesc banii. Nu se achită niciunde în țară. Ne pare rău, cerem scuze pensionarilor pentru că și ei sunt la fel de săraci ca noi. Nu ne-am propus să ajungem la această măsură, dar nici la noi nu se mai poate trăi cu leafa asta.

Îi rugăm pe pensionari să ni se alăture

Este vorba despre cele 10 zile, 15 zile în care ei își primesc, pensiile. Așa că, cu cât mai repede se intervine în rezolvarea acestui conflict, cu atât mai repede ne putem relua și noi activitatea.

De aceea, îi rugăm pe pensionari să ni se alăture și să fie alături de noi în cererea noastră către managementul companiei și către autoritățile responsabile care să se uite și către lucrătorii din Poșta Română”.

Pensionarii își vor primi banii în momentul în care o să aveți un răspuns satisfăcător?

„Da, când vom avea un răspuns care se apropie de cererile noastre, de revendicările noastre salariale”.

La rândul sau, Compania Naţională „Poşta Română” a transmis într-un comunicat oficial că a pus la dispoziţia salariaţilor toate posibilităţile financiare ale Companiei pentru evitarea acestui conflict colectiv de muncă.

”Compania a solicitat medierea, însă reprezentanţii SLPR au refuzat acest lucru. În contextul în care negocierile intense purtate încă de la finalul anului trecut între Compania Naţională „Poşta Română” şi SLPR nu au ajuns la un rezultat, iar SLPR a decis declanşarea grevei generale a unei părţi a angajaţilor, Poşta Română face următoarele precizări: v Compania Naţională „Poşta Română” va asigura întocmai distribuirea, conform tuturor prevederilor contractuale şi legale a trimiterilor şi drepturilor sociale pentru toţi clienţii, iar o întârziere a acestora este exclusă. Asigurăm toţi clienţii, partenerii şi instituţiile bancare de stabilitatea şi funcţionalitatea serviciilor, precum şi de soliditatea politicilor de management aflate în curs” anunţă Poşta Română.

 

 

 

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: