Skip to content
Sport

Postul Paștelui. Ce trebuie să evităm în această săptămână

Doar o săptămână ne mai desparte de Postul Paștelui, iar pregătirile sunt în toi.

Astfel, Postul Paștelui, fiind în tradiția ortodoxă, cel mai aspru post, ține 40 de zile, la care se adaugă Săptămâna Patimilor.

Totodată, anul acesta, Săptămâna albă, cea dintre lăsatului sec de carne și lăsatului sec de brânză, este între 7 și 13 martie, iar pregătirile sunt deja în toi.

Mai mult, fiecare zi din săptămână necesită o pregătire îndeaproape . Astfel, prima zi din săptămână, numită și Lunea albă, cunoscuta totodata și ca lunea burdufului fiindca atunci atunci se taie burduful de brânză. În Marțea albă, e bine să se mănânce brânză. Nu se spală rufe și nu se face baie, fiindcă albește părul, informează Libertatea.ro

În Miercurea albă este dezlegare la lactate și pește. Nici în această zi nu e bine să te speli pe cap, ca să nu încărunțești de timpuriu. În Joia nepomenită sau Joia necurată, femeile spală cămășile, ca să fie albe peste an, dar nu torc, ca să nu le fie în primejdie bărbații, duși cu treburi la pădure. Se mai numește și Joia furnicilor, pentru că femeile aduc ofrande acestor insecte. Se face o turtă din făină sau din mălai, care se unge cu unt sau cu brânză și se așază pe un mușuroi, pentru ca insectele să aibă ce mânca și să nu facă pagube în timpul verii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *