POT acuză că Ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor prezidenţiale impune o cenzură specific comunistă

Sursă foto: Partidul Oamenilor Tineri

Partidul Oamenilor Tineri denunţă ferm adoptarea Ordonanţei de Urgenţă care reglementează organizarea şi desfăşurarea alegerilor prezidenţiale din 2025, arătând că textul acestei ordonanţe reprezintă o încălcare gravă a dreptului fundamental la libera exprimare, consacrat de articolul 30 din Constituţia României, şi o tentativă periculoasă de a transforma scena politică într-un teren controlat exclusiv de actuala putere. POT cere retragerea de urgenţă a acestei ordonanţe şi iniţierea unui dialog real între toate forţele politice şi societatea civilă pentru a asigura un cadru electoral echitabil şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor şi precizează că îşi rezervă dreptul de a sesiza instituţiile internaţionale privind aceste derapaje şi de a acţiona legal pentru apărarea democraţiei în România.

POT precizează într-un comunicat oficial că aceste prevederi legislative impun restricţii excesive asupra comunicării publice, limitează dreptul actorilor politici şi al cetăţenilor de a se exprima liber şi deschid calea către o cenzură mascată, sub pretextul „transparenţei” şi „corectitudinii” campaniei electorale.

”În realitate, acest act normativ creează un cadru legal abuziv, care supraveghează şi sancţionează în mod arbitrar comunicarea politică: Documentul lasă loc de interpretare, nefiind reglementată specific limita dintre legal şi ilegal. Acest vid legislativ lasă loc unei cenzuri abuzive, în favoarea celui care o aplică; centralizează deciziile privind campania electorală: Conferirea competenţelor exclusive Biroului Electoral Central şi Autorităţii Electorale Permanente în gestionarea campaniilor pe platformele online lasă loc pentru interpretări subiective şi abuzuri în favoarea unor interese partizane; impune sancţiuni disproporţionate şi punitive: Amenzile excesive, cuprinse între 15.000 şi 50.000 de lei, şi confiscarea sumelor folosite pentru campanii constituie o ameninţare directă la adresa libertăţii de exprimare şi a independenţei financiare a partidelor politice mici şi a candidaţilor independenţi; restrânge dezbaterea publică online: Introducerea unor reguli stricte pentru platformele digitale limitează accesul cetăţenilor la informaţii diverse şi îi descurajează să participe la dezbaterile electorale, afectând dreptul lor la o informare corectă”, afirmă Partidul Oamenilor Tineri în comunicat.

POT menţionează că ”acest act normativ nu doar că ignoră echilibrul democratic necesar într-o societate liberă, dar este şi un pas periculos către instaurarea unei dictaturi politice”.

”Odată cu aplicarea acestor măsuri, România riscă să se transforme într-un stat în care libertatea de opinie este condiţionată de aprobarea autorităţilor, iar cetăţenii sunt reduşi la tăcere prin mijloace legislative. Cerem retragerea de urgenţă a acestei ordonanţe şi iniţierea unui dialog real între toate forţele politice şi societatea civilă pentru a asigura un cadru electoral echitabil şi respectarea drepturilor fundamentale ale cetăţenilor. Ne rezervăm dreptul de a sesiza instituţiile internaţionale privind aceste derapaje şi de a acţiona legal pentru apărarea democraţiei în România”, anunţă POT.

Partidul Oamenilor Tineri afirmă că nu va tolera acest atac direct asupra principiilor democratice şi face apel la toate forţele politice şi la cetăţenii României să se alăture demersului de protejare a drepturilor fundamentale şi a demnităţii umane! ”Această cenzură a dreptului la liberă exprimare pe care politicienii corupţi vor astăzi să o impună trezeşte în noi, românii fiorul repulsiei faţă de cenzura anilor de comunism”, completează formaţiunea.

Ordonanţa de urgenţă privind organizarea alegerilor prezidenţiale din 2025 a fost publicată în Monitorul Oficial, printre principalele modificări fiind că votarea în diaspora se încheie la ora 21.00 ora României şi se introduc noi reguli privind publicitatea electorală în online, sancţiunile pentru încălcarea acestora fiind prevăzute între 15.000 lei la 50.000 de lei. Ordonanţa prevede că este considerat material publicitar politic orice material scris, online, audio sau video, utilizat în campania electorală, care îndeamnă alegătorii în mod direct sau indirect să aleagă sau să nu aleagă, să voteze sau să nu voteze pentru un candidat independent sau pentru un candidat al unui partid politic clar identificat.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: