Skip to content
Coronavirus

Povestea „decesului 446” de Covid-19, spusă de familie. Ce s-a întâmplat în fiecare zi?

Facebook

Familia ieşeanului de 84 de ani, care a decedat din cauza COVID-19 în data de 19 aprilie, a povestit pe Facebook care a fost parcursul de la îmbolnăvire şi până în momentul în care a trecut în nefiinţă. Este cunoscut ca fiind decesul 446 din cauza Covid-19, scrie ziaruldeiasi.ro.

Viaţa nu e dreaptă. De cele mai multe ori, oricâte măsuri ți-ai lua, te loveşte când nu te aştepţi. Te gândeşti … „chiar pe mine” ?! și realizezi, că din sutele de mii de oameni, chiar pe tine te-a ales. Cum a ajuns virusul, de ce ?! Cine e vinovat de îmbolnăvire, cine de moarte ?! Întrebări fără răspuns. Cam aşa evoluează simptomele unui bolnav de Covid-19, ţinute zi de zi.

" "

Sâmbătă 28 martie – Tata iese să ducă gunoiul și merge la Lidl să cumpere apă. Mama făcea deja febră și a început să ia Biseptol (pune febra pe seama faptului ca a băut o bere rece, repede).

Duminică 29, ori luni, 30 martie începe să facă și tata febră. Nu mai iese nimeni din casă. Singura persoană care îi vizitează este o vecină (se pare că sâmbătă, 21 martie, aceasta a făcut ceva pomană la Suceava, unde a fost prezentă și mama ei, sosită de curând din Anglia).

Ziua 0 – Duminică, 29 martie.

Ziua 1 – Luni, 30 martie, probabil prima zi de febră la tata.

Ziua 2 – Marţi, 31 martie: ultima zi în care mama ia Biseptol. Se pare că a scăpat și de febră. Tata continuă să facă.

Ziua 3 – 1 aprilie:

Ziua 4 – joi, 2 aprilie: Soţia mă sună că vrea sa meargă la Iaşi, să le facă cumpărături și să vadă dacă mai au nevoie de ceva. Îi spun să stea acasă; voi încerca să rezolv cu un coleg care stă în Iaşi și e dispus să facă asta. Ionică e primul sunat, dar spune că nu poate ajunge. Îl sun pe Vali (ghinionul pică pe el) – se prinde și merge să le facă cumpărături. Le lasă cumpărăturile, ia o cutie de bomboane și se oferă să le ducă gunoiul.

Ziua 5 – vineri, 3 aprilie: tata continuă să facă febra, intră în panică și cheamă ambulanța – merge la Spital la Sf. Spiridon. Face un test rapid și devine suspect de Covid-19. Vineri noapte, ori sâmbătă, este mutat la boli infecţioase, la Sf. Parascheva.

Ziua 6 – sâmbătă, 4 aprilie : face testul PCR pentru Covid-19. Rezultatul trebuie să vină sear, dar întârzie.

Ziua 7 – duminică, 5 aprilie: dimineaţa mă sună soţia, a aflat rezultatul – confirmat pozitiv cu Covid-19. După amiaza vorbesc la telefon cu el. Spune că face febra dar, cât vorbesc la telefon, nu tuşeşte deloc. La nivel de firmă se hotărăşte ca Vali să nu mai vină la schimb luni. Soţia anunţă DSP-ul.

Ziua 8 – luni, 6 aprilie: Vorbesc la telefon cu tata – a început să tuşească. Plec de la sondă acasă. Seara vorbesc iarăşi – tuşeşte și mai tare. Vali este sunat de la DSP și i se confirmă că trebuie să rămână în autoizolare.

Ziua 9 – marţi, 7 aprilie: Merg la Iaşi. Duc cumpărături mamei și tatei. Vorbesc cu tata la telefon și dimineaţa și seara. Face febră în continuare și tuşeşte mai des.

Ziua 10 – miercuri 8 aprilie: Vorbesc cu tata dimineaţa. Tuşeşte în continuu. După amiaza sună și spune că a fost conectat la oxigen.

Ziua 11 – joi 9 aprilie: Merg iar la Iaşi. Duc o cremă mamei și, de la ea, iau un pachet cu haine pentru tata. Am vorbit și dimineaţă și după amiaza cu el. Vorbeşte greu, face în continuare febrî, dar nu îl mai aud tuşind atât de des. I-am dus câteva pahare cu iaurt dar îmi spune că nu mănâncă mai nimic de 2-3 zile, nu are poftă de mâncare.

Ziua 12 – vineri, 10 aprilie: Vorbesc și dimineaţa, și la amiază, și seara cu el. Vorbeşte tot mai greu dar pare în regulă. Îmi aminteşte că nu are poftă de mâncare, că nu mănâncă. Vrea nişte banane, aşa că ii promit că vin a doua zi să i le aduc.

Ziua 13 – sâmbătă, 11 aprilie: Dimineaţa îl sună soţia să vadă cum mai e – nu răspunde. Sună și a doua și a treia oară – la fel. A patra oară răspunde o asistentă, pe telefonul tatei, și spune că a fost transferat la terapie intensivă. Nu este intubat, dar este ventilat mecanic. Îi spune să sune între orele 14-15, pentru informaţii. Vorbeşte cu un medic, probabil, care îi spune că starea s-a înrăutăţit brusc, a scăzut saturaţia cu oxigen a plămânilor. A intrat în fază critică – cu 3 zile mai târziu decât tiparul clasic. Și asta în condiţiile în care cu o seară înainte părea ok.

Ziua 14 – duminica, 12 aprilie: „stare generală sever influenţată de infecţia cu Covid, stabil hemodinamic, ventilat noninvaziv, pe coif”. Pe parcursul nopţii a fost febril – 38,5 C, dimineaţa afebril. Saturaţie plămâni O2 – 96%. (intre 14 si 15 nu mai răspunde nimeni la telefon, oricât am insistat).

Ziua 15 – luni, 13 aprilie: aflăm tot mai greu vești despre tata. Se pare că saturaţia cu oxigen a plămânilor a scăzut la cca. 70% și a fost intubat. La telefonul de la spital nu mai răspunde nimeni.

Ziua 16 – marţi, 14 aprilie : „Bună dimineaţa! Încă rezistă, dar e în continuare hipotensiv”. „Bună seara! În legătura cu pacientul C…..starea lui e gravă în continuare, diureza tot 0, iar în plus tensiunea e în scădere și are hiperkaliemie” (creştere anormală a nivelului de potasiu din sânge. Hiperkaliemia are drept cauză principală insuficiența renală, acută sau cronică).

Ziua 17 – miercuri, 15 aprilie: nici o veste deocamdată.

Ziua 18 – joi, 16 aprilie: Stare generală deosebit de gravă IOT (intubat oro-traheal) și VM (ventilat mecanic) în mod IPPV (cu presiune intermitent pozitivă – ventilatorul efectuează întregul efort respirator). Sedat cu tendinţă la hipotensiune, anuric. TA 80/30.

Ziua 19 – vineri, 17 aprilie: dimineaţa aflăm că este în aceeaşi stare. În rest, toată ziua, nimic. (are 2 săptămâni de spitalizare).

Ziua 20 – sâmbătă, 18 aprilie: aceeaşi stare

Ziua 21 – duminică, 19 aprilie: e în aceeaşi stare foarte gravă (ca în ziua a 18-a) în schimb avem mai multe vești: a crescut uşor TA de la 80 / 40 la 90 / 55; a avut diureza 300 ml, saturaţia cu oxigen a plămânilor oscilează între 94 si 97 %.

Ora 16:00 – sună mama care este anunţată de la spital că la ora 15:30 s-a produs decesul.

Deces 446 – Bărbat, 84 ani din judeţul Iaşi. Internat în Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Iaşi, secţia Boli Infecţioase în data de 03.04.2020, transferat în secţia ATI în data de 11.04.2020. Rezultat pozitiv pe data de 05.04.2020.

Nu scriu lucrurile acestea ca să vă sperii. Vă scriu să știti că nu e de glumit!”, a scris familia ieseanului pe Facebook.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *