Povestea din spatele fotografiilor virale cu Lionel Messi și Lamine Yamal, când era bebeluș

Lionel Messi cu Lamine Yamal, pe când era bebeluș. Sursă foto: The Athletic / Joan Monfort

„A fost o fotografie greu de realizat”, spune Joan Monfort pentru The Athletic.

„(Lionel) Messi este timid și acum; era mult mai timid la început… Se trezește acolo cu un bebeluș într-o cadă de plastic plină cu apă. Și cu mama lui. La început, nu a existat prea multă interacțiune. A fost dificil pentru toți. Dar, încetul cu încetul, atmosfera s-a mai destins și, în final, a ieșit o fotografie destul de reușită.”

În decembrie 2007, Monfort i-a fotografiat pe Lionel Messi, în vârstă de 20 de ani, care își începuse cariera legendară la Barcelona cu puțin peste patru ani mai devreme, și pe Lamine Yamal – care avea doar șase luni.

Fotografia a fost publicată într-un calendar din 2008, realizat de fundația clubului Barcelona și de ziarul catalan Diario Sport, banii strânși fiind direcționați către organizații caritabile, printre care UNICEF și diferite ONG-uri din Catalonia.

Membrii echipei Barcelona au fost fotografiați alături de copii. Sute de familii au colaborat timp de mai mulți ani, majoritatea fotografiilor fiind date uitării, cu excepția familiilor copiilor care au păstrat amintiri prețioase.

Așa se face că Yamal, viitorul star adolescent al echipei Barça, a ajuns să fie asociat cu cel care avea să câștige de opt ori Balonul de Aur.

Fotografia, precum și o serie de alte imagini de la ședința foto, inclusiv una în care Messi este văzut legănându-l pe Yamal și o alta în care mama sa, Sheila Ebana, îl ajută pe fiul său să se spele, au revenit în atenția publicului, deoarece una a fost postată pe social media joi seară.

„Este ceva incredibil”, spune Monfort. „Pe atunci, nimeni nu-și putea imagina că acest copil va fi cine este acum – și nici nu puteai ști că Messi va deveni cine a devenit. Vorbim despre anul 2007. Messi era abia la început la Barça atunci. Destinul joacă un rol important în aceste lucruri.”

În decembrie 2007, Messi câștigase deja două titluri în La Liga și o Ligă a Campionilor, dar era încă doar un talent în devenire într-o echipă plină de vedete consacrate, printre care Ronaldinho, Samuel Eto’o, Xavi, Andres Iniesta, Carles Puyol, Thierry Henry și multe alte nume cunoscute.

„Îți dădeau o listă de jucători – 12: unul pentru fiecare lună”, spune Monfort. „Trebuie să nu te grăbești. De multe ori, fotbaliștii vin și spun: ‘Hai să mergem, hai să o facem. Mă grăbesc; ce vrei să faci?”. Poate fi un pic rece, mai ales într-o fotografie în care ai nevoie de interacțiune între doi oameni care nu se cunosc. Apoi, când unul are șase luni și celălalt 20, poate deveni dificil, dar a ieșit destul de bine. Mama a ajutat foarte mult. Prezența ei a fost super necesară, astfel încât bebelușul să nu se simtă prea ciudat. Cauți o imagine tandră – ceva dulce și frumos.”

Monfort spune că a încercat întotdeauna să se asigure că fiecare familie primește o copie a fotografiilor pe care le-a făcut pentru a le păstra, mai ales în acest caz, având în vedere efortul depus de mama lui Yamal pentru a-l duce la Camp Nou din orașul Mataro, situat la nord-est de Barcelona.

„Întotdeauna aș vrea să le ofer o fotografie; îi face foarte fericiți”, spune Monfort. „Jucătorul s-ar putea să nu fie prea îngrijorat, dar părinții copiilor ar fi foarte încântați. Ei locuiau în Mataro, la 40 km de Barcelona. Nu toată lumea ar face asta, având și un copil mic. Ar fi trebuit să facă deplasarea, apoi să aștepte sosirea jucătorului, să se pregătească totul.”

Șase ani și jumătate mai târziu, Yamal a început să ia trenul în mod regulat de la Mataro, când s-a alăturat academiei La Masia a clubului FC Barcelona.

Progresul său a fost fenomenal: un debut în La Liga la vârsta de 15 ani în aprilie 2023, un debut internațional la 16 ani în septembrie anul trecut, iar acum Yamal este un element cheie al echipei Spaniei care vineri a învins Germania cu 2-1 pentru a ajunge în semifinalele Euro 2024.

„Este o șansă la un milion ca acest lucru să se poată întâmpla”, spune Monfort. „Este un mare noroc.”

Monfort încă mai face fotografii, în aceste zile pentru Diario AS, cu sediul la Madrid. El a fost surprins când un fost coleg de la Diario Sport l-a contactat după ce fotografia cu Messi și Yamal a fost postată și a devenit virală.

„M-a întrebat: ‘E fotografia mea?’”, spune Monfort. „I-am spus ‘da’. Mi-a trimis fotografia și l-am întrebat: ‘Cine este copilul?’, iar el a început să râdă și a spus ‘Lamine, Lamine’. Mi-a spus că tatăl a pus-o pe social media. La Sport, cu greu le venea să creadă. Tocmai își dăduseră seama și ei. A fost surprinzător. Facem atât de multe fotografii, atât de multe imagini. Unele dintre ele vor rămâne. Pentru Lamine, să crească și să devină fotbalist și să aibă această fotografie, sunt foarte fericit că s-a întâmplat. Este deosebit de frumos în fotbalul de astăzi, când atât de mult are de-a face cu bani și putere.”

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: