Skip to content
Magazin

Povestea lui Bill Gates: de la primul milion de dolari și până la finanțarea vaccinului împotriva Covid-19

facebook/BillGates

La vârsta de 31 de ani, Bill Gates devenea cel mai tânăr miliardar din istorie, iar dacă ținem cont că primii bani din software i-a făcut la doar 17 ani, putem spune că traiectoria filantropului a fost una foarte bine focusată și multiperspectivală, de la primul milion de dolari din business, activități caritabile și până la implicarea în dezvoltarea unui vaccin anti-Covid.

În 2020, este cunoscut faptul că poziția de a fi „cel mai bogat om din lume” este intens disputată în ultimii ani de fondatorul companiei Microsoft, Bill Gates, și de fondatorul companiei Amazon, Jeff Bezos. De altfel, Jeff Bezos, alături de Bill Gates și magnatul francez Bernard Arnault sunt singurii trei miliardari ale căror averi depășesc echivalentul a 100 miliarde dolari.

În multe din declarațiile sale, Bill Gates, care acum are o avere impresionantă de peste 110 miliarde de dolari, spune că una dintre problemele întâmpinate de oamenii bogați nu e legată doar cheltuirea banilor, ci și de locul în care pot fi aceștia depozitați. Gates spune că posibilitățile sunt „destul de finite”, acesta susținând că în niciun caz nu-și va lăsa întreaga avere celor 3 copii – Pheobe, Rory  și Jennifer. El spune că fiecăruia îi va lăsa câte 10 milioane de dolari, adică aproape 1,1% din averea sa, fiind de părere că este mai bine ca aceștia să își clădească singuri o carieră. Publicația „Business Insider” preciza că Gates este atât de bogat, încât dacă ar alege să dea 10 dolari fiecărei persoane de pe planetă, tot i-ar mai rămâne aproape 20 de miliarde de dolari.

De altfel, alături de Buffet și alți miliardari, Bill Gates a semnat „The Giving Pledge”, un angajament public prin care ei își vor dona o mare parte a averii. Astfel, Gates și soția sa, Melinda, au decis că cea mai bună soluție pentru vasta lor averea e filantropia și, în anii 2000, au pus bazele „Fundației Bill și Melinda Gates”, care a donat zeci de miliarde de dolari pentru combaterea sărăciei, îmbunătățirea sistemului de sănătate, reducerea foametei în țări din întreaga lume, precum și îmbunătățirea educației.

Deși donează sume impresionante în scopuri umanitare, Bill Gates a făcut și câteva achiziții extravagante: o colecție impresionantă de autovehicule, un avion de 21 de milioane de dolari, un iaht pentru 5 milioane de dolari pe săptămână pentru o vacanță de familie în Marea Mediterană. De asemenea, la fel de impresionant este și portofoliul imobiliar al lui Gates, care printre altele deține aproape jumătate din lanțul hotelier Four Seasons, precum și o parte din hotelul Charles, din Cambridge, Massachusetts. Însă, cea mai importantă investiție făcută de Bill Gates în imobiliare este locuința sa hightech din Medina, Washington, „botezată” Xanadu 2.0 și a cărei construcție l-a costat pe fondatorul Microsoft 63 de milioane de dolari.

Fundația lui Bill Gates a investit în Fondul Proprietatea

Din 2018, Bill Gates are investiții și în România, după cum arăta PS News, deoarece fundaţia lui și a soției sale a investit 27,3 de milioane de dolari în fonduri de depozit globale ale Fondului Proprietatea (GDR), tranzacţionate la Bursa de Valori din Londra (LSE). Reamintim că Fondul Proprietatea a fost iniţial înfiinţat în 2005 pentru a compensa românii ale căror proprietăţi au fost confiscate în timpul regimului comunist, iar în prezent, Fondul investeşte în companiile mari şi rentabile din România.

Despre Covid-19: „Lucrurile nu vor reveni la normal, până nu vom avea un vaccin”

La debutul pandemiei declanșate de noul coronavirus, Bill Gates a afirmat că Statele Unite au ratat şansa de a evita distanţarea socială obligatorie, pentru că nu au luat măsuri suficient de rapide împotriva pandemiei de COVID-19.

Acesta este un scenariu de coşmar pentru că răspândirea virusurilor respiratorii cu transmitere de la om la om poate creşte exponenţial”, avertiza Gates, care anticipa că lucrurile „nu vor reveni cu adevărat la normal până nu vom avea un vaccin care să ajungă practic în toată lumea”.

În ultimele luni de zile, Bill Gates ocupă prima pagină din toate publicaţiile în lupta cu coronavirusul, deoarece testele pentru vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de compania americană de biotehnologie Inovio au fost finanțate în mare parte de fundația filantropică a fondatorului Microsoft. Conform celor raportate de agenția de știri Adnkronos, vaccinul împotriva Covid-19 dezvoltat de compania americană de biotehnologie Inovio, a intrat deja în faza de experimentare pe om, graţie aprobării date de Food and Drug Administration (FDA).

Reamintim că la finalul anului trecut, Bill Gates a apărut în seria ”Explained”, marca Netflix, pentru a discuta despre riscul de răspândire a unei boli. În video-ul difuzat, Gates a avertizat asupra probabilității de apariție a unui virus pe una dintre piețele din China, exact ca cea din Wuhan, unde se crede că a apărut virusul nefast.