Skip to content
Politică

Povestea primarului care ar limita dreptul cuplurilor de a face copii în funcție de venituri și studii: Sunt fete de 12-13 ani care fac copii pentru alocație!

Facebook/ Dorin Florea

Spațiul public a fost inflamat în ultimele ore de declarațiile primarului ALDE din Târgu Mureș, Dorin Florea, care ar vrea să impună un set de 4 criterii care trebuie îndeplinite de orice cuplu care vrea să aibă copii, în contextul discuției cu privire la dublarea alocației. El propune ca viitorii părinți să fie supuși unei anchete sociale care să țină cont, printre altele, de situația lor financiară și de educație. În timp ce liderii ALDE se delimitează de declarațiile edilului, acesta pare să nu regrete nimic și chiar escaladează discursul, afirmând răspicat că „România are o problemă cu țiganii, dar ne facem că nu vedem”. Între timp, Consiliul pentru Combaterea Discriminării s-a autosesizat și a început o anchetă, acuzația fiind „discurs de ură pe criterii de ură socială și etnie”.

Reacția ALDE: ”Așa ceva nu există nici măcar în romanele de utopie neagră ale lui George Orwell

Contactat de PS News, purtătorul de cuvânt al ALDE, Varujan Vosganian, a declarat că partidul nu tolerează „un astfel de comportament” și că declarațiile lui Dorin Florea sunt „nelalocul lor”.

Am avut o discuție cu colegii mei, pentru că ALDE nu poate să tolereze un asemenea comportament. Primarul Florea, de la Târgu Mureș, își va da seama că declarațiile sale sunt nelalocul lor. Așa ceva nu există nici măcar în romanele de utopie neagră ale lui George Orwell. Din păcate, acest tip de declarații apar tot mai des. (…) Clasa politică, în ansamblul ei, ar trebui să renunțe la un astfel de comportament”, a spus Varujan Vosganian.

Și președintele ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, s-a delimitat de afirmațiile primarului din Târgu Mureș, susținând că va avea personal o discuție cu Dorin Florea pe acest subiect.

Am citit declarația pe care primarul Dorin Florea a postat-o pe pagina de Facebook. Chiar dacă, uneori, unui primar îi poate fi dificil să gestioneze relația cu o anumită minoritate sau grup social, în niciun caz nu agreez declarațiile care încurajează discriminarea de orice fel! Cred cu fermitate că soluția nu este să ridicăm ziduri, ci, mai degrabă, să le dărâmăm pe cele deja construite. Voi avea o discuție cu primarul Dorin Florea pe acest subiect”, a declarat Călin Popescu Tăriceanu, la Digi TV.

CNCD s-a autosesizat: ”Discurs de ură pe criterii de clasă socială și etnie”

Primarul Dorin Florea, care se află deja la al cincilea mandat de primar în Tg. Mureș, a fost chemat la audieri la Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) săptămâna viitoare, pentru discurs de ură pe criterii de clasă socială și etnie.

În cadrul unei intervenții la postul Antena3, șeful CNCD, Asztalos Csaba, a declarat că „va urma o audiere procedurală, la care primarul poate veni personal sau poate trimite un punct de vedere”.

Asztalos Csaba a transmis un mesaj în contextul alegerilor locale din acest an, în sensul de a fi prevenite astfel de declaraţii şi a îndemnat la respect.

Primarul recunoaște, dar nu regretă: ”Țiganii sunt o problemă serioasă a României”

Contactat de HotNews.ro, Dorin Florea susține că nu consideră că propunerea sa este radicală, ci e una despre care a mai vorbit și în trecut. El a precizat că „statul încurajează nemunca” și că a întâlnit cazuri în care fete de 12-13 ani au devenit mame „pentru banii de alocație”.

Dorin Florea s-a referit explicit la comunitatea rromă, susținând că, dacă se vor impune astfel de condiții, „o să intre frica în ei” și n-or să facă copii doar pentru bani. „Eu am (la Tg. Mureș-n.r.) cel mai mare număr de țigani din țară (…) Țiganii sunt o problemă serioasă a României și ne facem că nu vedem?! (…) De când i-a dezrobit Cuza, au rămas la fel”, a spus el. Întrebat dacă propunerea sa nu va fi calificată drept una nazistă, Dorin Florea a răspuns: „Mă doare în fund de mediocritatea abjectă a celor care spun asta”.

Primarul a mai spus că „acest proiect nu e de noutate, nu o fac pentru emoţii. E un lucru de mare responsabilitate, l-am iniţiat în urmă cu şase ani. Târgu Mureş are cel mai mare număr de ţigani din România. Aşa se numesc, să terminăm odată cu ipocrizia!”.

Întrebat dacă a vorbit cu cineva de la nivel central despre această propunere, el a răbufnit iar: „Cu mine am vorbit, nu dau raportul nimănui, nu am ce raport să dau, nici lumină să iau! Am văzut problemele mari de siguranţă ale României”.

Amenzi pe bandă rulantă pentru discriminare

Primarul Dorin Florea nu e la prima abatere de acest gen, în anii trecuți el a mai primit și alte avertismente și amenzi din partea CNDC, în special pentru declarațiile la adresa populației de etnie maghiară și rromă. În 2011, a fost sancționat cu avertisment pentru că edilul nu a pus plăcuțele bilingve pe sediile unităților de învățămînt din oraș. Apoi, o altă amendă, pentru că moderatorul unui post de radio de la ștrandul din oraș, aflat în subordinea primăriei, nu l-a lăsat pe un cetățean care și-a pierdut nepotul în incinta unității să facă un anunț și în limba maghiară, în condițiile în care micuțul nu cunoștea limba română. Amenda a fost dată atât primarului, cât și crainicului și societății comerciale care deține stația radio.

În 2013, Dorin Florea a fost amendat cu 4.000 de lei de către Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) din cauza altor declarații discriminatorii făcute de acesta la adresa rromilor. Un an mai târziu,  același primar Dorin Florea a fost sancționat din nou pentru discriminare, cu o amendă de 8.000 de lei, pentru că acesta a refuzat să inscripționeze școlile și grădinițele din oraș cu plăcuțe bilingve.

Conform CV-ului postat pe site-ul primăriei Tg. Mureș, Dorin Florea s-a născut pe 12 mai 1956, la Brașov, și este de profesie medic. Fost membru PNL, membru ALDE din mai 2019, el a fost ales în anul 2000 primar al orașului Târgu Mureș. Între 1996-2000 a fost prefect al județului Mureș, desemnat de PNȚCD. În urmă cu patru ani, în 2016, Direcția Națională Anticorupție l-a trimis în judecată, în stare de libertate, pentru participaţie improprie la abuz în serviciu, edilul fiind acuzat că în 2008 a întocmit şi semnat o expunere de motive prin care s-a supus dezbaterii Consiliului Local adoptarea, în regim de urgenţă, deşi situaţia nu o impunea, a propunerii de atribuire, cu titlu gratuit către o asociaţie sportivă, a unui teren de 20.400 metri pătraţi. Astfel, bugetul municipiului Târgu Mureş a fost prejudiciat cu suma de 1.182.520 lei.

Postarea care a inflamat internetul

„Propun introducerea obligatorie a unei anchete sociale pentru cuplurile care vor să aducă pe lume copii, anchetă care să țină cont de următoarele lucruri: dovada unui loc de muncă și a unei locuințe stabile; situație financiară acceptabilă; un nivel de educație minim stabilit prin lege; vârsta minimă la care un adult să devină părinte”, a scris primarul din Târgu Mureș, Dorin Florea, pe pagina de Facebook.

Mai mult, în opinia sa ar trebui ca statul să le ia în grijă copiii celor care nu îndeplinesc criteriile: „În cazuri exceptionale, în care, totuși, un cuplu care nu îndeplinește condițiile prezentate va avea un copil, consider că statul va trebui să preia copilul și să-i ofere condițiile corespunzătoare pentru dezvoltare – igienă, educație, hrană”.

„În acest caz, indemnizația nu ar mai fi acordată părinților. Aceștia vor avea, însă, posibilitatea de a-și recupera copilul, după ce vor îndeplini condițiile prevăzute”, a argumentat el.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *