Skip to content
Economie Politică

Povestea Tezaurului României, depozitat la Moscova, din nou în actualitate. Ce conține ”dosarul Moscova 2”

libertatea.ro

Când Mugur Isărescu a preluat, în 1990, mandatul de guvernator de la Decebal Traian Urdea, ultimul guvernator comunist al Băncii Naționale, acesta din urmă l-a chemat pe tânărul economist de 41 de ani în biroul său.

Lui Urdea îi tremurau mâinile când a scos dosarul pe care i l-a înmânat lui Isărescu.

Acesta este «dosarul Moscova 1», te rog să ai grijă de el și să duci mai departe, ca fiecare guvernator al Băncii Naționale a României, misiunea de a încerca recuperarea Tezaurului României de la Moscova”, i-a spus Urdea succesorului său, arată libertatea.ro.

Astăzi însă, la BNR se cercetează cu asiduitate ”Dosarul Moscova 2”.

Ce este ”Moscova 2”? O completare, despre care n-a știut nimeni, a dosarului ”Moscova 1”, un inventar în care apar atât aurul, cât și alte valori depozitate la BNR sau ale altor instituții, despre care se știa, dar și valori despre care se află abia acum că ar fi ajuns la Moscova.

Povestea dosarului cu inventarul Tezaurului României sechestrat la Moscova, descoperit într-un dulap cu fund dublu de către un iranian și un brașovean, nu doar că se confirmă, dar are și o importanță specială.

Documentele găsite în dulapul de mobilă stil de la Brașov sunt ”autentice și interesante”, cum au fost ele caracterizate de un om din BNR, cu discreția specifică instituției, arată sursa citată.

Bucătarul Attila Szocs, un maghiar din Brașov, și iranianul Rezaei Kejani Davood au făcut o descoperire care reaprinde o veche dispută istorică și de patrimoniu.

De fapt, ceea ce se numește Tezaurul României de la Moscova, transportat în 1916 și 1917, se împarte, simplificând o lungă și importantă discuție istorică, în:

  • Aurul, bijuteriile, numerar și alte valori depozitate de BNR;
  • Valori, inclusiv tablouri și icoane, dar și alte lucruri prețioase, aparținând altor instituții din România.

Ambele categorii sunt inventariate în ”Dosarul Moscova 1”.

”Dosarul Moscova 2”, cel descoperit întâmplător la Brașov, se analizează abia acum, dar, după primele estimări, diferențele apar, în primul rând, la valorile altor instituții, punctul 2 de mai sus.

Dosarul denumit azi ”Moscova 2” a fost realizat la ordinul lui Ion Antonescu și urma să ajungă în capitala Rusiei odată cu armatele învingătoare germană și română.

Cum soarta războiului s-a schimbat, naziștii au fost învinși și dosarul s-a pierdut, misterios, reapărând abia după 80 de ani. Actele au ajuns la BNR, spune Adrian Vlad, un autor de rubrică al revistei Poliției Române, ”duse de mine”.

Omul de la BNR spune că ”autoritățile ne-au ajutat să intrăm în posesia lor”.

Cele două versiuni nu se contrazic, pentru că Vlad spune că există un proces-verbal al predării documentelor la BNR chiar de el, întocmit pe 8 august 2018, moment în care DIICOT le-a lăsat la bancă pe cele care priveau BNR și le-a luat pe celelalte.

 

Libertatea.ro

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *