Povestea uimitoare din spatele bancnotei de 10 lei. Unde se află casa și a cui a fost, de fapt

Sursa foto: Wikipedia

Voi știați povestea neștiută din spatele bancnotei de 10 lei? Iată unde se află casa și a cui a fost, de fapt.

Pe bancnota de 10 lei este prezentă atât o figură feminină, cât și o casă din lemn care reprezintă un exponat de muzeu. Locuința din Vlădești prezintă o arhitectură tradițională, dar care are o istorie bogată. Pe timpuri, acestă casă care apare pe bancnota de zece lei era asociată cu familia nobiliară Mălăiescu. Apoi, casa a fost asociată cu preotul din comuna Vlădești.

Povestea neștiută din spatele bancnotei de 10 lei

Locuința din lemn se află în arenda Muzeului Astra din Sibiu, de peste 18 ani. Casa din Vlădești, județul Vâlcea, fusese ridicată în anul 1835. A fost refăcută în 1926. În anul 2005, a ajuns să fie imprimată pe bancnota românească. Interiorul casei prezintă obiecte autentice din zona Vlădeşti, precum și piese de mobilier, arată Mediafax.

„De achiziţia, transferul si reconstrucţia casei m-am ocupat personal, fiind prima casă adusă si gestionată de mine aici, în muzeul în aer liber. A aparţinut unei familii nobiliare, Mălăiescu, apoi preotului din comună. Casa este impozantă prin elevaţie, parterul fiind din piatră legată cu liant de pământ galben amestecat cu nisip şi var, grosimea fiind de aproape 40 cm.

Impresionează ferestrele de mici dimensiuni pe exterior şi evazate in interior, fiind folosite ca apărare, pe când incursiunile de jaf otomane din Sudul Dunării, erau dese în Nordul Olteniei”, a spus Ciprian Ştefan, directorul general al muzeului, citat de Consiliul Judeţean Sibiu, arată Stirileprotv.ro.

De asemenea, pe spatele bancnotei apare și o figură feminină. Tânăra cu basma pe cap, aflată în fața casei din Vlădești, este „Rodica”. Persoana de sex feminin a servit ca model pentru câteva dintre tablourile lui Nicolae Grigorescu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: