Skip to content
Opinii & Analize

Povestea unei generații

În toamna acestui an institutul de sondare a opiniei publice, Inscop Research, publica rezultatele unei cercetări. Întrebați ce cred despre situația generală din România, comparativ cu cea din perioada dictaturii comuniste, 63% dintre români spuneau că situația de atunci era mai bună decât cea de acum. Era cea mai mare cifră din ultimii ani care arăta o tendință de revalorizare a regimului comunist. Era totodată și un exemplu perfect de eroare de percepție.

În imaginarul colectiv România rămâne un stat înapoiat, dominat de corupție și incapabil să se reformeze în mai multe domenii. Cei care susțin că lucrurile merg doar prost în România simplifică grosolan realitatea. Departe de a fi un stat eșuat, România se află în continuare într-o tranziție prelungită către o democrație consolidată, proces lent care a început odată cu căderea regimului comunist. Date recente arată negru pe alb că situația, cel puțin economică din țară, este incomparabilă dacă ne raportăm la trecutul comunist. Recent, un video cu un grafic care arată evoluția Produsului Intern Brut al României, comparativ cu al altor state din zona Balcanilor arată sugestiv modul în care economia României și-a luat avânt în ultimii ani de zile. Anii ’90 au reprezentat în bună măsură o perioadă de stagnare și chiar de recul, dar după 2004 și în special odată cu anul 2007, perioadă suprapusă peste momentul aderării României la NATO și la UE, observăm o creștere accelerată a Produsului Intern Brut. În 2008 – 2009, pe fondul crizei economice se înregistrează un regres minor, iar apoi PIB-ul României continuă să crească. În pofida tuturor problemelor interne și a drenării populației, beneficiul aderării la Uniunea Europeană este indiscutabil. Cifrele arată că România și-a întrecut toți vecinii balcanici, ajungând în 2019 să aibă un PIB peste Grecia, Bulgaria, Croația, Slovenia sau Serbia.

În cifre, față de anul 1989, PIB-ul României a crescut de aproximativ 5 ori, de la 42,6 miliarde de euro, la peste 200 de miliarde de euro. Este o cifră care arată clar diferența dintre regimul comunist falimentar și beneficiul unei economii de piață și al integrării în marile structuri politico – economice Occidentale. Generație după generație, țara noastră a reușit să genereze treptat prosperitate și în ciuda cârcotașilor, lucrurile arată cu siguranță mult mai bine în prezent.

Este dificil de spus cu exactitate ce cauzează însă această eroare de percepție. Putem încerca totuși o explicație. La fel ca în alte cazuri, pierzătorii tranziției către democrație și mai nou, pierzătorii globalizării, nutresc sentimente de dispreț față de un regim în care concurența și meritocrația iau treptat locul privilegiilor. Paternalismul regimului comunist în care statul avea grijă de tine până la ultimele consecințe, acelea în care libertatea individuală era practic abolită, a fost înlocuit de concurența specifică unui sistem de economie de piață. Cei care s-au refugiat anterior în paternalismul statului și nu au mai reușit să se adapteze la concurența din sistemul capitalist-democratic au avut de suferit. S-au refugiat treptat în silozuri similare și au nutrit prejudecăți tot mai multe cu privire la noul sistem. Pentru aceștia, regimul comunist va rămâne întotdeauna un punct de referință și un motiv de regret. Rămânem însă cu realitatea incontestabilă a cifrelor. Din 1989 și până în prezent, în ciuda urcușurilor și a coborâșurilor inevitabile, România a generat tot mai multă prosperitate pentru cetățenii săi, iar unul dintre principalele motive ține tocmai de ruperea cu trecutul comunist.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *