Skip to content
Societate

Poziția românilor față de avort, răspunsuri surprinzătoare. Câți consideră că ar trebui interzis total

" "

Românii au o atitudine preponderent conservatoare, atunci când vine vorba de avort. Astfel, doar 23% dintre ei cred că avortul ar trebui permis în orice perioadă de sarcină, care nu pune în pericol viața mamei, arată ultimul sondaj de opinie făcut de Biroul de Cercetări Sociale, obținut în exclusivitate de PSnews.ro.

De cealaltă parte, 25% dintre cei chestionați consideră că avortul ar trebui interzis total.

" "
" "

Un procent de 33% dintre români cred, conform sondajului, că avortul ar trebui permis doar în cazuri de forță majoră medicală (boli) sau socială (viol).

Iar 12% dintre participanții la sondaj au spus că avortul ar trebui permis doar în primele luni de sarcină.

Există și un mic procent, de 7% dintre cei chestionați, care nu au știut ce să răspundă.

Sondajul a fost realizat în perioada 15-20 martie 2019 pe un eșantion național de 1144 persoane, reprezentativ pentru populația adultă a României care locuiește în țară (au fost excluse din eșantion persoanele aflate în străinătate, precum și persoanele instituționalizate din mânăstiri, pușcării, spitale, aziluri, etc. – adică peste 25% din totalul alegătorilor).

Eșantionul construit a fost de tip probabilist-aleator, format din 40 de straturi, rezultate din intersecția a 8 zone geografice cu 5 tipuri de localități urbane și regionale.

Eșantionul a fost alcătuit astfel încât să aibă reprezentativitate națională, cu o eroare statistică de +/-3% la un interval de încredere de 95%. Adică dintr-o sută de eșantioane identice 95 dintre ele vor da aceleași cifre cu o eroare de +/-3%. Eșantionul reproduce structura socio-demografică a populației nu doar pe județe, regiuni de dezvoltare și tipuri de localități (orașe mari, orașe mijlocii, orașe mici si comune), ci și pe sexe, grupe de vârstă, ocupații și nivel de instrucție școlară.

Sondajul a fost coordonat de Bruno Ștefan, sociolog ce a realizat peste 500 de sondaje în ultimii 29 ani atât în cadrul BCS (în perioada 1998-2019), cât și în cadrul CIS (în perioada 1991-1998), conferențiar la Departamentul de Formare pentru Cariera Didactică și Științe Socio-Umane din Universitatea Politehnica din București.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *