Skip to content
Politică

PPE, partidul părinților fondatori ai Uniunii Europene

PNL găzduiește sâmbătă reuniunea Partidului Popular Euroepan – PPE, eveniment la care vor participa peste 150 de primari, președinți de regiuni din statele UE și peste 3.000 de aleși locali ai PNL.

Reuniunea este o ocazie specială, de o însemnătate aparte , având în vedere nu doar numărul, dar cu precădere anvergura oaspeților și importanța familiei populare în tot ceea ce a însemnat și înseamnă Uniunea Europeană.

Partidul Popular European (PPE) este un partid poltic conservator și creștin-democrat. Este o organizație transnațională, fiind alcătuită din mai multe partide politice, din diferite țări.

A fost fondat inițial de partidele creștin-democrate în 1976, dar ulterior partidele membre au inclus și formațiuni politice liberal-conservatoare, precum și partide cu alte viziuni politice de centru-dreapta.

Încă din 1999, PPE este cel mai mare partid politic din Parlamentul European, iar începând cu 2002 și din Consiliul European.

Este de departe cel mai bine reprezentat partid în Comisia Europeană.

Președintele Consiliului European, președintele Comisiei Europene și președintele Parlamentului European sunt membri ai PPE.

Mulți din părinții fondatori ai Uniunii Europene au fost membri ai unor partide care ulterior au format PPE.

Principalul rival al PPE este Partidul Socialiștilor Europeni, alcătuit din partidele de stânga și centru-stânga din țările Uniunii Europene.

Printre membrii PPE se numără partide majore de centru-dreapta din Europa, cum ar fi Uniunea Creștin-Democrată din Germania, Republicanii din Franța, Creștin-democrații flamanzi din Belgia, Uniunea Creștin-Democrată din Cehia, partidul Fine Gael din Irlanda, Noua Democrație din Grecia, Forza Italia, Partidul Popular din Spania, Platforma Civică din Polonia, Fidesz din Ungaria și altele.

În România, partidele care fac parte din familia populară sunt Partidul Național Liberal, Partidul Mișcarea Populară și UDMR.

Așa cum scrie pe site-ul oficial, PPE este ”familia politică de centru-dreapta, ale cărei rădăcini pătrund departe în istoria și civilizația continentului european, ai cărei membri au fost pionieri ai proiectului unei Europe unite încă de la conceperea sa”.

De-a lungul timpului, PPE a avut doar șase președinți: belgianul Leo Tindemans, între 1976 și 1985, olandezul Piet Bukman, între 1985 și 1987, luxemburghezul Jacques Santer, între 1987 și 1990, respectiv Wilfried Martens din Belgia, în perioada 1990-2013.

În prezent, președinția PPE este deținută de francezul Joseph Daul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *