Skip to content
Economie

Prăbușire cu 30% în prima jumătate de oră de la deschiderea bursei din Rusia

Piețele bursiere din Rusia s-au prăbușit cu aproape 30% la începutul sesiunii de tranzacționare amânate de joi, după ce Rusia a lansat o acțiune militară în Ucraina.

Inițial atât bursa din Moscova, cât și cea de la Sankt Petersburg anunțaseră că-și suspendă pe termen nelimitat tranzacționarea pe piețele pe care le operează. Indicele de referință MOEX al bursei moscovite a scăzut cu peste 28% în primele 30 de minute de tranzacționare, conform Moscow Times.

Deprecierea a avut loc pe fondul reacției guvernelor occidentale, care au promis că vor adopta sancțiuni fără precedent ca răspuns la anunțul șoc al președintelui Vlaidmir Putin privind lansarea unei acțiuni militare împotriva Ucrainei. Indicele MOEX a atins astfel la cel mai scăzut nivel de la începutul pandemiei de coronavirus.

Începutul tranzacționării pe bursele ruse a fost amânat temporar pentru a permite Băncii Centrale a Rusiei să anunțe un pachet de sprijin de urgență – intervenind pe piețele valutare și sporind lichiditatea băncilor. „Pentru a stabiliza situația de pe piața financiară, Banca Rusiei a decis să înceapă intervenții pe piața valutară și să efectueze operațiuni pentru a oferi lichiditate suplimentară sectorului bancar”, se arată într-un comunicat al băncii centrale ruse.

Autoritatea bancară a precizat că este pregătită să folosească „toate instrumentele necesare” pentru a evita o volatilitate extrem de ridicată, scrie profit.ro.

Tranzacționarea pe MOEX a fost din nou suspendată la ora 10:40 (ora locală, 09:40 ora României în urma unui volum de vânzării fără precedent, a anunțat Bursa din Moscova. Cotația Sberbank, bancă deținută de statul, cea mai mare bancă din Rusia și una dintre țintele sancțiunilor occidentale, a scăuzt cu 28%. VTB, a doua bancă rusesacă din punct de vedere mărimii, a înregistrat cea mai mare scădere, de 35%.

Acțiunile companiilor de petrol și gaze, inclusiv Gazprom, deținută de statul rus, cele ale exportatorilor de metale și ale companiilor IT s-au depreciat la rândul extrem de puternic, în urma ordinelor masive de vânzare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *