Misiunile de audit realizate la mai multe spitale din țară de către inspectorii Curții de Conturi au scos în evidență încălcarea legislației în ceea ce privește achizițiile publice, inspectorii reținând faptul că acestea au un caracter generalizat. Rezultatele controalelor, care au vizat perioada 2021-2023, au fost publicate acum de Curtea de Conturi, iar concluzia este că „achizițiile efectuate au fost divizate în valori mai mici, după diferite coduri CPV pentru produse similare, cu scopul încadrării în pragurile valorice pentru achiziții directe și astfel de a se evita aplicarea unor proceduri concurențiale de atribuire”.
Raportul de audit încheiat în urma verificării Spitalului Municipal Aiud notează faptul că în perioada 2021-2023, entitatea nu a supus avizării Consiliului de Administrație al spitalului achizițiile directe efectuate a căror valoare individuală depășește suma de 50.000 de lei. Astfel, pentru un număr de 54 achiziții directe, a căror valoare cumulată a fost în sumă de 4,95 de milioane de lei, nu au fost respectate prevederile Legii 95/2006 privind reforma în domeniul sănătății. Conform acesteia, Consiliul de Administrație are printre sarcini și avizarea programului anual al achiziţiilor publice întocmit în condiţiile legii (art. 187, alin.10 lit. d) și orice achiziție publică directă care depășește suma de 50.000 de lei. Spitalul Municipal Aiud, este o unitate cu personalitate juridică și funcționează subordinea Consiliului Local Aiud. El este unitate sanitară de grad IV, are bugetate un număr de 225 de paturi, având mai multe specialități medicale și ambulatoriu integrat cu 19 cabinete de specialitate.
Controlul financiar preventiv, deficitar
De asemenea, în raport se vorbește despre elaborarea deficitară și superficială a procedurilor operaționale care privesc achizițiile publice la nivelul Spitalului Municipal Aiud precum și neexercitarea vizei de control financiar preventiv propriu de către persoanele desemnate în acest sens, asupra unor contracte de furnizare echipamente și contracte de execuție de lucrări. Inspectorii Curții au constatat că această situație a fost generată de nerespectarea prevederilor legale în vigoare cu privire la exercitarea controlului financiar preventiv propriu și de funcționarea defectuoasă a sistemului de control intern managerial care nu a identificat aceste abateri de la legalitate, pe parcursul anilor 2021-2023.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News