Skip to content
Prahova Știri locale

Prahova: Alertă de pericol radioactiv în zona fostei rafinării Astra Ploieşti

digi24.ro

Poliţiştii au deschis un dosar penal după ce pe amplasamentul fostei rafinării Astra Ploieşti a fost depistat, vineri, un nivel ridicat de radioactivitate ca urmare a dispariţiei unui paratrăsnet care avea în vârf un element radioactiv (cobalt).

La data de 14 mai, poliţiştii Secţiei de Poliţie nr. 4 Ploieşti au fost sesizaţi de către agenţii de pază ai unei societăţi comerciale cu privire la faptul că un paratrăsnet cu înălţimea de 30 m, care ar avea în vârf un element radioactiv (cobalt), nu mai este la locul lui, existând posibilitatea ca acesta să fie sustras sau căzut„, a informat Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, potrivit Agerpres.

La faţa locului s-au deplasat echipe de specialişti ISU Prahova, SIAS, DSP, CBRN, Garda de Mediu, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, o echipă complexă de cercetare, precum şi poliţişti din cadrul Serviciului Arme, Explozivi, Substanţe Periculoase.

În cauză a fost deschis dosar penal conform art. 345 din Codul penal, privind nerespectarea regimului materialelor nucleare sau al altor materii radioactive. Echipajul CBRN care a fost prezent la faţa locului s-a retras, fiind în continuare echipajele de la SIAS şi CNCAN.

Pe amplasamentul fostei rafinării se aşteaptă un container pentru a tăia şi transporta o porţiune din paratrăsnet în laborator pentru probe. Nivelul de radioactivitate a fost depăşit pe amplasamentul fostei rafinării Astra din municipiul Ploieşti, zona fiind izolată vineri pe o suprafaţă de circa 80 de metri pătraţi, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Prahova.

Conform sursei citate, un echipaj de la USISU Ciolpani, împreună cu o autospecială de primă intervenţie şi comandă din cadrul ISU Prahova, s-a deplasat pe amplasamentul Rafinăriei Astra în urma unei solicitări ca urmare a prezenţei unei surse radioactive provenite de la o antenă tip paratrăsnet. În urma măsurătorilor executate s-a constatat că limita de radioactivitate a fost depăşită, motiv pentru care sursa a fost izolată pe o suprafaţă de aproximativ 80 mp.

Se execută în continuare alte măsurători. ”Până acum a fost indicată prezenţa a 3.700 cps – cobalt’‘, a precizat sursa citată. „Nu este pericol pentru populaţie având în vedere că nu sunt locuinţe în apropiere. Totodată, s-a făcut solicitare pentru autoritatea competentă în astfel de situaţii – Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare” -, în sensul recuperării sursei, a menţionat ISU.

1 comentariu la “Prahova: Alertă de pericol radioactiv în zona fostei rafinării Astra Ploieşti

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *