Skip to content
Justitie

Prahova: Trei tineri reţinuţi în cazul distrugerii unor monumente funerare din Cimitirul Evreiesc de la Ploieşti

Facebook

Trei tineri au fost reţinuţi, luni, de poliţişti în cazul distrugerii unor monumente funerare din Cimitirul Evreiesc de la Ploieşti, a anunţat Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova.

Potrivit sursei citate, aceştia vor fi prezentaţi, marţi, unităţii de parchet competente, cu propunere de luare a unei alte măsuri preventive. Cinci tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani, bănuiţi că au distrus mai multe monumente funerare din Cimitirul Evreiesc din Ploieşti, au fost depistaţi şi duşi, luni, la audieri.

„În urma verificărilor şi cercetărilor efectuate de poliţişti, cele cinci persoane bănuite de săvârşirea faptei au fost identificate şi depistate. Este vorba despre tineri cu vârste cuprinse între 16 şi 24 de ani. Din cercetări, a rezultat faptul că acţiunea persoanelor bănuite nu are legătură cu acţiuni antisemite”, a transmis IJP Prahova, potrivit Agerpres. În cauză, poliţiştii Secţiei 2 Ploieşti au deschis un dosar penal pentru profanare de cadavre sau morminte.

Potrivit datelor comunicate de Inspectoratul Judeţean de Poliţie (IJP) Prahova, poliţiştii Secţiei 2 au fost sesizaţi, joi, cu privire la faptul că 16 monumente funerare din Cimitirul Evreiesc au fost împinse de pe soclul lor, fiind căzute pe sol.

Cu ocazia cercetării la faţa locului s-a constatat că cele sesizate se confirmă, trei dintre aceste monumente fiind găsite sparte. Cercetările sunt continuate în vederea identificării autorilor sub aspectul săvârşirii infracţiunii de profanare de cadavre sau morminte„, preciza sursa citată.

Deputatul Silviu Vexler, preşedintele Federaţiei Comunităţilor Evreieşti din România, a catalogat incidentul de la Ploieşti drept „unul dintre cele mai abjecte acte posibile”.

Un cimitir evreiesc a fost vandalizat. Aproape 20 de pietre funerare au fost dărâmate sau distruse. Din nou. Unul dintre cele mai abjecte acte posibile, de data aceasta în Ploieşti. Ce motiv poate exista pentru distrugerea unor morminte, pentru atacurile îndreptate împotriva memoriei unor oameni care nu mai sunt printre noi? Ura şi prostia, în cele mai mizerabile şi absurde forme sunt singurele explicaţii pe care le întrevăd pentru această crimă. Fiecare piatră funerară dărâmată este o mărturie. Din nou. PS. : Sunt curios. Oare a fost de vină vântul puternic sau tradiţionalii copii minori?„, a scris Vexler pe Facebook.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *