Prăpăd la Sibiu. Acoperișuri de pe blocuri smulse de vânt și copaci doborâți pe case și șosele

Sursă foto: ISU Sibiu

Vremea extremă, anunțată sâmbătă, 23 decembrie 2023, prin coduri galben și portocaliu, a făcut deja primele pagube și în județul Sibiu, unde vântul a suflat cu putere.

În mai multe zone ale județului s-au semnalat situații de copaci scoși din rădăcini și doborâți pe acoperișul clădirilor ori pe șosele, fapt ce a dus la blocarea traficului rutier, dar și de acoperișuri smulse de pe blocuri, pentru fiecare caz în parte fiind nevoie de intervenția pompierilor sibieni.

Urgia s-a abătut mai întâi în localitatea Tilișca, apoi s-a îndreptat spre municipiul Sibiu.

Copaci doborâți de vânt pe Calea Dumbrăvii în Sibiu și pe acoperișul unei case

„Pompierii sibieni au intervenit pentru îndepărtarea a doi copaci căzuți din cauza vântului. Un copac a căzut pe acoperișul unei case în localitatea Tilișca, structura fiind avariată pe o suprafață de aproximativ 15 mp. Un alt copac s-a prăbușit pe Calea Dumbrăvii, în zona Muzeului Astra, din cauza căruia a fost blocat un sens de mers. Nu s-au înregistrat alte pagube sau victime”, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență ISU Sibiu, Andreea Ștefan.

Aceeași sursă a mai precizat și că: „Pompierii sibieni au intervenit cu o autoscară și cu o autospecială de stingere și pe Strada Sibiel, din municipiul Sibiu, unde s-a desprins un acoperiș de tablă al unui bloc de patru etaje. Momentan, s-a balizat zona și se lucrează pentru îndepărtarea acoperișului și mutarea mașinilor parcate în imediata apropiere pentru a se evita eventuale pagube”.

De asemenea, pe Strada Șteflești, tot din municipiul Sibiu, s-a desprins un acoperiș de tablă de pe un alt bloc cu patru etaje, intervențiile fiind încă în desfășurare.

Vântul va sufla la munte cu peste 120 km/h în Ajun de Crăciun

ISU Sibiu a transmis sâmbătă, 23 decembrie 2023, două atenționări de vreme extremă – una de Cod galben de vânt puternic pentru județul Sibiu, cu viscol și ninsori moderate cantitativ la munte, pentru perioada 24 decembrie, ora 3,00–25 decembrie, ora 10,00; iar cealaltă de Cod portocaliu, de viscol puternic în zona înaltă a Carpaților Meridionali și Occidentali (în general la peste 1500 m). Aici se preconizează că vântul va avea viteze ce vor depăși 110 – 120 km/h, vizibilitatea va fi foarte redusă, iar zăpada troienită în intervalul 24 decembrie ora 03,00 – 24 decembrie ora 20,00.

În acest sens, ISU Sibiu susține că a înștiințat comitetele locale pentru situații de urgență, dar și instituțiile cu atribuții în gestionarea fenomenelor meteorologice prognozate. De asemenea, s-au dat asigurări către populație că pompierii sibieni sunt pregătiți să intervină în sprijinul comunităților.

Recomandări pentru un comportament responsabil pe vreme rea

Reprezentanții ISU au mai amintit și o serie de recomandări de care este bine să se țină cont în cazul manifestării fenomenelor meteo prognozate: „Pentru evitarea unor blocaje din cauza condițiilor meteorologice, recomandăm conducătorilor auto care se deplasează în zone montane să se intereseze asupra condițiilor de drum, să aibă mașinile echipate corespunzător pentru zăpadă și să manifeste prudență maximă. În situația manifestării vântului puternic, recomandăm populației să rămână în spații închise care le asigură protecția și să evite deplasarea în zone cu copaci, panouri publicitare sau stâlpi de electricitate care ar putea fi doborâți”.

De asemenea, s-a menționat faptul că informațiile despre modul de comportare în cazul producerii unor situații de urgență pot fi obținute și prin accesarea platformei naționale de pregătire în situații de urgență https://fiipregatit.ro, dar și prin aplicația de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit din App Store și Google Play.

„Nu ezitați să apelați numărul unic de urgență 112, dacă identificați o situație care pune în pericol viață unui cetățean, sau chiar a dumneavoastră!”,  au mai precizat reprezentanții ISU Sibiu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: