Skip to content
Politică

Preambulul unui nou conflict în coaliție: Un ministru USRPLUS îl contrazice pe premier pe tema încasărilor la bugetul de stat

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat, vineri, la o dezbatere pe tema PNRR, că România are o ”foarte mare problemă de colectare a veniturilor la bugetul de stat”, după ce premierul Florin Cîțu declarase în urmă cu o zi că în aprilie sunt încasări record la bugetul de stat și că ”avem cea mai bună strategie” care a crescut conformarea voluntară.

Ce a declarat Cristian Ghinea despre problema încasărilor

Pe partea fiscală, în primul rând ne asumăm o reformă a deficitului de TVA mai mare decât era cea asumată anterior, deci de 5 puncte procentuale. Avem o problemă foarte mare de colectare a veniturilor la bugetul de stat. Din nou o recomandare tradiţională de ţară făcută de Comisia Europeană de vreo zece ani pe care guvernele din România nu acţionau în niciun fel. Pe lângă acea conectare a caselor de marcat şi digitalizarea ANAF-ului avem închiderea unor portiţe legale în care oamenii trişează la TVA şi alte impozite, fără să mărim impozitele. Atenţie nu ni s-a cerut implicit, nici nu ne-am angajat să mărim taxe şi impozite în următorii ani.

Ce a declarat Florin Cîțu cu doar o zi în urmă despre problema colectării

Avem cea mai bună strategie până acum pentru că conformarea voluntară a crescut pentru prima oară în aceşti doi ani de zile. Nu pot să vă dau cifrele pentru luna aprilie, dar vă spun că sunt încasări record la venitul de stat, prin conformare voluntară. Nu am crescut taxele în aceşti ani. Din contră. Am avut şi unele facilităţi. Nu am introdus taxe noi şi totuşi, atunci când ai predictibilitate, pentru că aceasta era cheia – le-am promis românilor, antreprenorilor că nu modificăm taxele. Ne-am ţinut de cuvânt anul trecut, anul acesta şi cei care contribuie îşi plătesc taxele. Deci avem conformare voluntară, asta este important. Vedem o creştere a gradului de conformare voluntară”

 

1 comentariu la “Preambulul unui nou conflict în coaliție: Un ministru USRPLUS îl contrazice pe premier pe tema încasărilor la bugetul de stat

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *