Skip to content
Societate

Precizările BOR după acordul încheiat cu MAI: Nu suntem o țară creștinopată. E un gest de cordialitate civică

Inquam Photos / Octav Ganea

Purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române Vasile Bănescu a precizat, în exclusivitate pentru PSnews.ro, că acordul Patriarhiei cu MAI este în conținutul său, până la ultima literă, „în consonanță cu toate reglementările stării de urgență în vigoare”.

„Suntem o țară și o societate edificată pe valorile culturale și spirituale ale creștinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creștinopată, nici creștinofobă”, adaugă Bănescu.

Mai mult, potrivit purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, a oferi, sub măsuri de protecție totala și perfect legală, Paști și Lumina de Paști celor care le solicită și le primesc prin voluntari acreditați și corespunzător echipați, „este un gest pe care bunul simț, dublat acum atent și de fireasca grijă față de ceilalți, ne invită în mod firesc să îl salutam, nu sa îl criticam”.

„Acordul Patriarhiei cu MAI este în conținutul său, până la ultima literă, în consonanță cu toate reglementările stării de urgență în vigoare (valabile în spațiul public, inclusiv al magazinelor alimentare, al farmaciilor etc).

Poliția Română nu ne asigură tuturor doar protecția și ordinea publică, ci face acum și un gest major de civilitate creștină, un gest de cordialitate civică pentru care toți cetățenii ortodocși ai acestei țări își exprimă tăcut recunoștința. Mai puțin ideologii anticreștini mereu de serviciu.

Suntem o țară și o societate edificată pe valorile culturale și spirituale ale creștinismului, o societate tolerantă, solidară, civilizată. Nici creștinopată, nici creștinofobă. A oferi, sub măsuri de protecție totală și perfect legală, Paști și Lumina de Paști celor care le solicită și le primesc prin voluntari acreditați și corespunzător echipați (mult mai bine decât curierii care ne aduc mâncare sau produse comandate online), a oferi aceste lucruri în deplină ordine, nu tuturor la întâmplare, este un gest pe care bunul simt, dublat acum atent și de fireasca grijă față de ceilalți, ne invită în mod firesc sa îl salutam, nu sa îl criticam.

Învierea lui Hristos să ne aducă tuturor în suflet lumină, pace și bucurie în starea de recluziune și reflexivitate în care ne aflăm în acest an!”, a declarat Vasile Bănescu pentru PSnews.ro

Amintim că Patriarhul Bisericii Ortodoxe, Daniel, și ministrul de Interne, Marcel Vela, au semnat marți un acord prin care credincioșilor ortodocși li se acordă drepturi speciale pentru sărbătorile de Paști. Textul integral al acordului a fost făcut public de Patriarhie printr-un comunicat.

Acordul integral semnat de Patriarh și ministrul de Interne:

În perspectiva apropierii celei mai mari sărbători a creştinătăţii, Învierea Domnului nostru Iisus Hristos,

Ţinând cont de Ordonanţele militare emise în perioada stării de urgenţă,

Luându-se în considerare dorinţa comună de diminuare a riscului răspândirii infecţiei cu noul coronavirus şi protejarea sănătăţii mirenilor şi clericilor,

Având în vedere dorinţa de a se oferi credincioşilor ortodocşi o anumită consolare, prin distribuirea Paştilor şi a Sfintei Lumini venite de la Ierusalim,
Între Patriarhia Română şi Ministerul Afacerilor Interne s-au stabilit următoarele:

1. Pâinea binecuvântată, în formă de mici prescuri, stropită cu agheasmă şi vin, numită Paşti, sfinţită anul acesta în Joia Mare, 16 aprilie, după Sfânta Liturghie, va fi distribuită credincioşilor în zilele de vineri, 17 aprilie, şi sâmbătă, 18 aprilie, în intervalul orar 07.00 – 17.00, în toate parohiile din Patriarhia Română, în locuri special amenajate, în afara lăcaşurilor de cult, de către personalul angajat al bisericii şi de către voluntari, cu respectarea măsurilor de protecţie (mască sanitară, distanţă socială de 2 metri, marcată în faţa locului special amenajat), similar magazinelor alimentare.

2. În Declaraţia pe propria răspundere, la Locul deplasării, credinciosul va face precizarea Pentru ridicarea Sfintelor Paşti de la Biserică (numele lăcaşului de cult) din zona de rezidenţă a persoanei respective.

3. Reprezentanţii Ministerului Afacerilor Interne (Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri şi Poliţie Locală) vor asigura ordinea publică pe toată perioada distribuirii Paştilor.

4. Angajaţii parohiei, membrii Consiliilor parohiale şi voluntarii, în calitate de organizatori, vor asigura respectarea distanţei sociale şi a reglementărilor prevăzute în Ordonanţele militare pe perioada distribuirii Paştilor, având ca semn distinctiv o banderolă albă pe braţ.

5. Pentru credincioşii bolnavi şi cei peste 65 de ani, Paştile vor fi distribuite la domiciliu de către voluntari, vineri şi sâmbătă (17 şi 18 aprilie) sau în prima zi de Paşti (19 aprilie), începând cu ora 06.00 dimineaţa, cu respectarea măsurilor de protecţie, mască sanitară şi mănuşi.

6. Distribuirea Sfintei Lumini adusă de la Ierusalim în seara zilei de sâmbătă, 18 aprilie 2020, în jurul orelor 19.00, se va face de către voluntarii parohiilor şi de către echipajele de ordine publică şi patrulele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne aflate în misiune (Poliţie, Poliţie de Frontieră, Jandarmerie, Pompieri, Poliţia locală, cât şi cadrele Ministerului Apărării Naţionale), începând cu orele 20.00.

7. Credincioşii vor putea ieşi în proximitatea casei, în afara curţii sau a imobilului în care locuiesc, respectând regulile de distanţare socială, astfel încât să fie evitată aglomeraţia şi formarea grupurilor mai mari de trei persoane. În acest sens, doi sau trei locatari dintr-o scară de bloc pot oferi Sfânta Lumină, primită de la voluntari, tuturor vecinilor.

8. În zonele carantinate, Sfânta Lumină va fi dusă cu ajutorul personalului Ministerului Afacerilor Interne de la Centrele episcopale la parohiile din zonele carantinate.

9. În noaptea de Înviere este permisă circulaţia tuturor preoţilor care distribuie Sfânta Lumină la casele credincioşilor, cât şi a voluntarilor, care vor avea asupra lor Cartea de identitate, ecusonul nominal din partea parohiei, mască şi mănuşi de protecţie.

10. Echipajele care acţionează în posturile fixe şi cele aflate la punctele de frontieră, aflate în misiuni coordonate de către Ministerul Afacerilor Interne, vor oferi Sfânta Lumină persoanelor aflate în trafic (în baza excepţiilor de circulaţie prevăzute în Ordonanţele militare anterioare) sau care tranzitează frontiera.

11. Cadrele existente sub coordonarea Ministerului Afacerilor Interne, aflate în misiune în noaptea de Înviere, vor distribui Sfânta Lumină spitalelor, centrelor sociale şi centrelor de carantină.

1 comentariu la “Precizările BOR după acordul încheiat cu MAI: Nu suntem o țară creștinopată. E un gest de cordialitate civică

  1. nenorocire! urgent Vela demis și trimis să bată toaca prin toată Doftana! 🙁
    sper ca Poliția să nu facă jocul politicianist al puterii
    #staiacasă!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *