Skip to content
Societate

UPDATE Precizările Ministerului Finanţelor după întârzieri în plata unor salarii din sistemul bugetar. Ce spune ministrul Marius Budăi

Inquam Photos / Diana Oros

UPDATE, ORA 12.25

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a afirmat că întârzierile la plata unor salarii din sistemul bugetar nu sunt cauzate de probleme cu banii, ci a precizat că acest lucru s-a întâmplat din cauza unei sincope din sistemul bancar, care, vineri, la ora 18.00, s-a închis.

Budăi a declarat, sâmbătă, la Antena 3, că oamenii îşi vor primi luni salariul.

Întrucât aseară, la ora 18.00, sistemul bancar s-a închis, sistemul de plăţi, pe anumite bănci din România care operează în România, o parte din angajaţi şi-au luat salariul vineri, urmând ca luni să fie problema închisă pentru tot restul salariaţilor din sistemul bugetar. O parte din plăţi au fost făcute şi parţial, vineri, iar luni se vor închide toate plăţile”, a explicat ministrul Muncii.

El a precizat că această problemă nu a apărut din cauza lipsei banilor.

Nu sunt probleme cu banii. Suntem în interiorul bugetului până la rectificare, nu am fi avut cum să trecem bugetul dacă nu asiguram plăţile măcar până la rectificare. Noi avem plăţile asigurate, banii sunt, creditele bugetare sunt, conturile sunt deschise, nu sunt probleme de acest gen”, a transmis Marius Budăi.

Acesta a precizat că atunci când ziua de salariu este în weekend, se încearca efectuarea plăţilor de vineri, dar acum nu s-a reuşit acest lucru.

Sunt angajaţi la stat care ar trebui să ia salariul mâine, pe data de 15, dar fiind duminică se vor plăti luni, deci suntem cumva într-un anumit grafic. Se încearcă în fiecare lună, dacă este weekend, să se plătească vineri înaintea weekendului. Acum din cauza acestei sincope din sistemul bancar nu s-a reuşit. Nu sunt probleme din lipsă de bani sau de lipsă de credite bugetare în bugetele instituţiilor”, a mai afirmat ministrul Muncii.

——————————————————————————————————————————————-

ŞTIREA INIŢIALĂ

Ministerul Finanţelor dă asigurări că dispune de fondurile bugetare necesare pentru plata tuturor drepturilor salariale din sistemul bugetar, după ce vineri mai multe categorii de bugetari nu şi-au încasat salariile. Ministerul susţine că 60% din plăţi au fost făcute, iar restul vor fi încasate luni, notează news.ro.

Ministerul Finanţelor dă asigurări că dispune de fondurile bugetare necesare pentru plata tuturor drepturilor salariale din sistemul bugetar. Din motive obiective, în data de 13 mai 2022, s-au înregistrat disfuncţionalitaţi ale sistemelor informatice partajate care asigură transferul sumelor în sistemul bancar, precum şi în sistemul de plăţi interbancare, înregistrându-se întârzieri parţiale la plată„, precizează sâmbătă Ministerul Finanţelor.

Instituţia precizează că 60% din obligaţiile de plată au fost realizate la timp, iar restul operaţiunilor de transfer se vor realiza luni şi că în toate cazurile este vorba despre termene de plată scadente în zilele de 14 şi 15 mai.

Regretăm neajunsurile create şi le dăm asigurări tuturor celor afectaţi că depunem toate eforturile pentru ca astfel de disfuncţionalităţi tehnice să nu se mai repete„, este mesajul reprezentanţilor Ministerului Finanţelor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *