Guvernul are de câștigat din creșterea inflației în 2025, susține președintele organizației profesioniștilor în investiții din România, deținători ai titlului Chartered Financial Analyst (CFA), Adrian Codîrlașu. Dincolo de creșterea taxelor și impozitelor, o inflație mai mare va contribui la reducerea deficitului bugetar, spune economistul.
Inflația ar putea crește la nivel global în 2025, iar executivul va beneficia de asta în planul de reducere al deficitului bugetar. Mai mult, ar putea chiar încuraja discret creșterea acesteia.
O inflație mare ajută Guvernul atât în lupta sa cu reducerea deficitului bugetar, obiectiv asumat față de Comisia Europeană, cât și în păstrarea unei ponderi adecvate a datoriei publice în Produsul Intern Brut (PIB), a explicat Adrian Codîrlașu, președintele CFA România, pentru economica.net.
Economiștii se așteaptă la o inflație de aproximativ 5% în 2025, iar aceasta ar putea crește până la 6% în condițiile unor creșteri de taxe. Proiecția BNR pentru trimestrul al IV-lea din 2025 este de 3,5% la o țintă a inflației de 2,5%.
„Probabil că la alimentele de bază și servicii medicale, cotele de TVA vor rămâne la nivelul actual, de 9%, respectiv 0%. Dar, la restul, se va face obligatoriu unilateral 19%. Practic, prin inflație vom plăti toți unanim deficitul bugetar”, a detaliat președintele CFA România, Adrian Codîrlașu.
CFA Society România face parte din rețeaua Institutului CFA, care acordă titlul profesional ce măsoară competența profesională a analiștilor financiar și se acordă la nivel universitar.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News