Skip to content
Societate

Predoiu: Am susţinut constant un mecanism privind statul de drept aplicabil tuturor statelor UE

Inquam Photos/Octav Ganea
" "

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a afirmat, luni, la o videoconferinţă referitoare la Mecanismul european privind statul de drept şi Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV), că a susţinut în mod constant un mecanism în domeniu care să fie aplicabil tuturor statelor membre UE şi care să evite paralelismele de monitorizare.

Potrivit unui comunicat al Ministerului Justiţiei, Cătălin Predoiu s-a întâlnit luni, în format videoconferinţă, cu experţii Comisiei Europene în cadrul Mecanismului european privind statul de drept şi al Mecanismului de Cooperare şi Verificare.

" "
" "

Ministerul Justiţiei precizează că experţii au prezentat contextul noului Mecanism european privind statul de drept, care va permite menţinerea unui dialog continuu între CE şi autorităţile din statele membre UE, cunoaşterea situaţiei din teren, prevenirea şi detectarea unor eventuale aspecte problematice privind statul de drept.

„Ministrul Justiţiei a prezentat ultimele evoluţii înregistrate în domeniul justiţiei (numirile la vârful Parchetelor, măsurile luate în vederea asigurării continuităţii activităţii judiciare în timpul pandemiei COVID-19, perspectivele în privinţa Legilor justiţiei şi a politicilor publice din domeniul justiţiei). Răspunzând la întrebările punctuale formulate de experţii Comisiei, ministrul Justiţiei a prezentat viziunea sa referitoare la rolul Ministerului Justiţiei în procesul legislativ din România, calitatea legislaţiei, resursele umane din sistemul judiciar. Nu în ultimul rând, Ministrul Justiţiei a reiterat angajamentul Ministerului Justiţiei pentru îndeplinirea obiectivelor Mecanismului de Cooperare şi Verificare”, se arată în comunicat.

Conform acestuia, participanţii la discuţii au agreat că există conexiuni „strânse” între cele două mecanisme şi ambele tratează pe fond, chiar dacă pornind de la contexte diferite, aspecte ce ţin de respectarea statului de drept. De aceea, „trebuie evitate paralelismele de monitorizare”, a precizat Predoiu, care a insistat pe nevoia unor standarde uniforme privind funcţionarea Justiţiei în toate statele membre UE, în acord cu valorile fundamentale care definesc şi stau la baza Uniunii Europene, a spaţiului de libertate, securitate şi justiţie construit prin instrumentele comunitare şi naţionale: drepturile omului, regula de drept, independenţa justiţiei.

Ministrul Justiţiei a reiterat „întreaga deschidere” de a continua dialogul „onest” şi „pragmatic” cu partenerii europeni, atât în cadrul noului Mecanism european privind statul de drept, cât şi de-a lungul procesului de promovare a politicilor şi legilor din sfera Justiţiei – Comisia Europeană, Comisia de la Veneţia, GRECO.

„Am susţinut în mod constant un mecanism privind statul de drept care să fie aplicabil tuturor statelor membre UE şi care să evite paralelismele de monitorizare. Un asemenea mecanism este o necesitate pentru a ne asigura că standarde uniforme privind statul de drept sunt respectate în teren în întreaga Uniune, în toate statele membre. Dezbaterea publică inerentă procesului legislativ, transparenţa procesului decizional, drepturile omului, libertatea presei, independenţa justiţiei sunt standarde indispensabile în toate statele membre”, a transmis ministrul Justiţiei, citat în comunicatul citat de Agerpres.

" "

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *