Predoiu, despre declarația lui Iohannis cu „șerpașii” și Schengen: „Este un argou internațional”

Cătălin Predoiu: La Ministerul de Interne parcă aş fi la Netflix
Sursa foto: Facebook / Cătălin Predoiu

Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne, a vorbit despre declarația făcută recent de președintele Klaus Iohannis, referitoare la șerpași.

Amintim că la finalul Consiliului European de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a transmis că a abordat tema aderării la spațiul Schengen cu cancelarul austriac, Ursula von der Leyen, premierul bulgar și cu „șerpașii noștri”.

Cătălin Predoiu a explicat care este originea cuvântului susținând că președintele a folosit termenul în mod corect, referindu-se la oameni care participă la negocieri. 

„Tradițional, diplomația, până acum 10-20 de ani, se făcea pe canalele rigide, centrala MAE, ministerele de afaceri externe, oficii diplomatice, ambasade, consulate.

În timpul globalizării, dinamica afacerilor internaționale s-a accelerat fără precedent, ceea ce nouă ni se pare la ordinea zilei. Astăzi, deschizând televizorul, vedem o pleiadă de știri, de evenimente, negocieri, acorduri care se încheie, se rup, se negociază. La vremea respectivă părea un lucru nou.

Modul acesta clasic de  a face diplomație nu mai ținea pasul, adică viața o lua mereu înainte și diplomația a rămas în urmă. Atunci, practica a impus crearea unor diplomați care nu aveau un post fix la o anumită ambasadă sau centrală, nu aveau structură neapărat în subordine, ci lucrau cu structurile existente și care călătoreau foarte rapid dintr-un loc în altul, însoțind lideri politici de prim rang sau pe baza mandatelor primite singuri între ambasade, între ministere, dintr-o țară în alta, cu mandate foarte specifice pe un anumit tip de acord, proiect, conflict.

Acest termen este un argou internațional. Când spui diplomat Sherpa se face o paralelă cu alpiniștii care atacă și încearcă să cucerească cele mai înalte vârfuri din Himalaya și care sunt ajutați de foarte mulți oameni care se cheamă Sherpa, și fără de care nu pot ajunge acolo pentru că nu poți merge singur pe vârful muntelui, ai nevoie de aprovizionări, resurse, logistică, medicamente. Nu poți nici să le cari singur pentru că se întind pe zeci de metri  convoaiele cu astfel de aprovizionări.

Deci luați termenul Sherpa în sensul lui corect, de echipier, de om care ajută la încheierea negocierilor. Este un termen important și eu zic că atunci când președintele s-a referit la el, nu s-a referit într-o cheie peiorativă, ci dimpotrivă, în cheia corectă în argou internațional, de oameni care participa la negocieri.”, a spus Cătălin Predoiu la DC News.

Autor

  • Marinela Anghelus

    Redactor-șef PS News, coordonează echipa de jurnaliști ai PS News din 2017. Are o experiență de peste 8 ani în presa online. Înainte de a intra în presă, a ocupat poziția de consilier parlamentar pentru 2 ani, în perioada 2013-2015. În aceeași perioadă a făcut parte din echipa de specialiști digitali ai unei mari corporații din Statele Unite ale Americii - Lotus Interworks. Este absolventă a Facultății de Științe Politice a Universității București și a unui master de Relații Internaționale și Studii Europene la aceeași facultate. Ulterior, a urmat și cursuri de prezentator TV la Academia „Studiourile Buftea”.

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: