Skip to content
Politică

Predoiu despre OUG privind migrația primarilor: „Este neconstituțională!”

Prim-vicepreşedintele PDL, Cătălin Predoiu, a comentat miercuri seara, la RealitateaTV, Ordonanţa despre migraţia primarilor, care urmează să fie adoptată de Guvern.

„Ordonanța este neconstituțională pentru că nu prezintă un caracter de urgență, fără îndoială va fi invalidată la CCR.
1. Până în 2006 migrația era posibilă din punct de vedere legal, după 2006 legiuitorul a schimbat sistemul și a interzis această migrație. A dat însă un termen de opțiune pentru ca primarii să nu fie luați prin surprindere și să aibă posibilitatea să opteze dacă rămân în acel partid sau nu. Există un principiu al predictibilității legislative, legiuitorul nu are dreptul să ia prin surprindere publicul cu acte normative pe nepregătite. Atunci era o motivație morală, acum este imorală. Acum se face suspendarea sistemului.

2. Al doilea contrargument este legat de așa-zisa ipocrizie care ar persista în administrațiile publice, pentru că un primar ar activa de fapt pentru alt partid. Legea trebuie să aibă în vedere normalitatea. Eu știu că sunt și primar, care în mod duplicitar sunt înscriși într-un partid dar, de fapt, actviează pentru alt partid. Cei mai mulți dintre primari sunt oameni onești, integri. Legea are un caracter imoral, dacă Ponta o va emite.

3. S-a invocat că a existat USL și spargerea USL ar fi schimbat majoritățile. Relația dintre primari și alegători are în vedere partidul, pentru că partidul are un caracter de stabilitate, iar alianțele se desfac mai devreme sau mai târziu.
Toate aceste argumente nu țin și ordonanța este neconstituțională și din punct de vedere al prescripțiilor Constituției, dar este și imorală, ca motivație.
Chiar dacă am accepta că exită dezbateri tehnice pe aceste motive, există un element care schimbă complet tabloul, adică proximitatea alegerile prezidențiale. Este complet nedemocratic să faci o astfel de schimbare a sistemului, când mai ai puțin timp până la alegerile prezidențiale. Este clar că ordonață este făcută pentru a pregăti fraudarea alegerilor prezidențiale. Este o ordonanță ambulanță pentru Guvernul Ponta. Toate aceste motive sunt suficiente pentru a nu mai discuta despre posibilitatea unui astfel de act normativ”, a declarat Cătălin Predoiu.

 

4 comentarii la “Predoiu despre OUG privind migrația primarilor: „Este neconstituțională!”

  1. Asta cica e jurist ? Si a fost si ministru al justitiei ? Pai hai sa-i prezint o situatie. A trecut prin Parlament o lege impotriva migratiei politice la parlamentari. A fost atacata la Curtea Constitutionala care a zis ca e neconstitutionala. Adica, parlamentarii pot migra, ca sunt destepti in cap, prostimea din teritoriu nu ! Si nu l-am vazut pe asta legat cu lanturi de gardul Parlamentului sau al Curtii Constitutionale pentru asta ! Pai, mai jurist de vreme rea, adica acelasi lucru pentru unii e constitutional si pentru altii nu ???

    1. Omule, nu prea le ai cu legile. Aici nu e vorba de cine sa migreze si cine nu, ci de modul anormal si neconstitutional al unei ordonante de urgenta. Nu se poate, e neconstitutional ca sa modifice o lege cu o ordonanta de urgenta. Pe de alta parte, nu poti nici sa stopezi aplicarea unei legi pentru o anumita perioada, e o tampenie. Daca elaborau o lege prin care sa anuleze legea cu interzicerea migrarii, era in ordine. Nimeni nu putea contesta, era legal Adica tot cu o lege, sa anuleze vechea lege. Asa cum au facut ei, pot oricand sa opreasca aplicarea oricarei legi pentru o anumita perioada. Este o aberatie fara margini si ar putea sa constituie un precedent in viitor, ceea ce ar fi un real pericol pentru tara. Acum ai inteles, sau ai nevoie de traducator. Te asigur ca Predoiu isi cunoaste foarte bine profesia, n-a trecut prin scoala ca gasca prin apa, sau ca Ponta, cu copieri, chiuluri, smecherii.

  2. Una-i una alta-i alta. Nu confunda merele cu perele. In cazul parlamentarilor nu exista niciun act normativ care sa interzica migratia dintr-un partid in altul. La primari si mai ales la consilieri, e cu totul altceva. In 2006 s-a elaborat o lege privind interzicerea migrarii dintr-un partid in altul din motive lesne de inteles. Acum, normal era ca ori sa se elaboreze o alta lege s-o anuleze pe prima (dar lege, nu ordonanta de urgenta) , ori s-o lase neschimbata. Nu este nici normal si nici constitutional sa modifice o lege cu o ordonanta de urgenta si mai ales pentru o intrerupere de aplicare a unei legi pe o perioada determinata. Tu chiar nu poti judeca sau esti luat de valul turmei ?

  3. Apreciez tonul relativ civilizat, pentru ca nu sunt o persoana conflictuala. Aveti dreptate referitor la forma, adica la OUG. Nu contest asta. Eu am fost deranjat de principiu. Legea din 2006 a fost constitutionala, ca s-a referit la alesii locali. Anul trecut, cea care se referea la parlamentari a fost declarata neconstitutionala. Dupa judecata dumneavoastra, ca sa nu fiu luat de val, traduceti-mi si mie asta… Cu toate celelalte scrise, sunt perfect de acord.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *