Skip to content
Politică

Predoiu, discuţii cu Banca Mondială despre finanţarea Cartierului pentru Justiţie

Inquam Photos/George Calin

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a avut joi o întâlnire de lucru cu Gallina A. Vincelette, director regional al Băncii Mondiale pentru UE, Europa şi Asia Centrală, principala temă a discuţiilor fiind asigurarea finanţării construcţiei Cartierului pentru Justiţie şi digitalizarea sistemului judiciar.

Potrivit unui comunicat al MJ, la întâlnire au mai participat secretarul de stat Bogdan Ilea şi membri în conducerea Băncii Mondiale în România, precum şi echipe de experţi.

„Discuţiile au vizat asigurarea finanţării construcţiei Cartierului pentru Justiţie şi digitalizarea sistemului judiciar, de la nivel de concept, asistenţă tehnică, elaborarea şi implementarea întregului proiect. Ambele proiecte vor avea un impact pozitiv radical asupra intereselor cetăţenilor justiţiabili, prin eficientizarea funcţionării sistemului judiciar, scăderea costurilor, simplificarea procedurilor, reducerea termenelor de procesare a informaţiilor şi documentelor şi, implicit, asupra creşterii calităţii actului de Justiţie„, spune MJ.

Cu această ocazie, au fost trecute în revistă actualele programe şi proiecte aflate în derulare pentru sistemul judiciar, respectiv: acordul de împrumut rambursabil pentru pregătirea proiectului „Cartierul pentru Justiţie” la faza studiu de fezabilitate (mai 2023); acordul pentru finanţarea proiectului „Îmbunătăţirea Serviciilor Judiciare” (decembrie 2023); acordul de servicii de consultanţă rambursabile (RAS) privind Analiza funcţională a sistemului judiciar din România (februarie 2023), finanţat prin Programul Operaţional Capacitate Administrativă 2014-2020.

În cadrul întâlnirii, au fost discutate aspecte concrete ale proiectelor, ministrul Cătălin Predoiu solicitând atât echipei MJ, cât şi reprezentanţilor Băncii Mondiale căutarea de soluţii pentru a urgenta termenele de realizare ale componentelor proiectelor, scrie agerpres.ro.

De asemenea, având în vedere că actualele programe expiră în anul 2023, au fost iniţiate discuţiile pentru o nouă intervenţie dedicată transformării digitale a sistemului judiciar, în contextul mai larg al viitorului program Cartierul pentru Justiţie.

Cătălin Predoiu a salutat cooperarea celor două părţi pentru „transformarea digitală cât mai rapidă a sistemului judiciar”, apreciind că trebuie accelerate demersurile de implementare într-un orizont de timp cât mai scurt.

Totodată, el a menţionat importanţa consultării şi colaborării în realizarea proiectului digitalizării sistemului judiciar şi cu CSM, garantul independenţei Justiţiei, în linie cu politica de principiu a Ministerului Justiţiei de a se consulta permanent cu reprezentanţii autorităţii judecătoreşti.

De asemenea, ministrul Justiţiei a susţinut necesitatea asigurării complementarităţii cu demersurile Guvernului de promovare a digitalizării la nivelul întregii administraţii, precum şi corelarea cu aplicarea Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă

Cartierul pentru Justiţie presupune gruparea tuturor instituţiilor de justiţie din Capitală într-un singur areal imobiliar.

Localizat în vecinătatea Bibliotecii Naţionale a României (bd. Mircea Vodă), cartierul va grupa spaţiile destinate instanţelor de judecată, cât şi a parchetelor de pe lângă acestea cu sediul în Bucureşti (săli de judecată, arhive, birouri pentru judecători şi procurori, grefieri, personal contractual şi auxiliar, spaţii tehnice), precum şi a altor instituţii din sistemul judiciar.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *