Skip to content
Politică

Predoiu îi dă sarcini de lucru premierului: „Obiective grele, prea grele pentru un premier turist”

Premierul desemnat al Partidului Național Liberal, Cătălin Predoiu, îi trasează sarcini de lucru prim-ministrului Victor Ponta.

Astfel, Predoiu a lansat o serie de întrebări premierului Ponta, prin intermediul unui mesaj publicat pe pagina de socializare: „Acestea sunt obiective grele, prea grele pentru un premier turist”

„Câteva teme de reflecție pentru turistul “about the economy” din Miami:

1. Veniturile din TVA sunt doar o parte din veniturile fiscale ale statului, la rândul lor doar o parte din veniturile bugetare. Creșterea veniturilor din TVA reflectă o creștere a consumului. Dar care e situația totalului veniturilor bugetare? Care e situația dividendelor sau pierderilor companiilor de stat, care reflectă gradul de reformare și eficientizare a acestora? TVA e cel mai ușor de colectat, dar nu reflectă complet capacitatea statului de a-și colecta toate veniturile bugetare și nici capacitatea economiei de a produce profit. De ex., Lukoil a plătit foarte mult TVA, dar cât impozit pe profit a plătit?

2. Nu mai vorbește nimeni din Guvern de producție și industrializare în România. In topul companiilor înregistrate în România care fac profit sunt importatorii. Ce se întâmplă de fapt? Aceștia fac comenzi fabricilor din străinătate, și-au creat “private label” și desfac produsele aici în România, apoi în general repatriază profitul prin dividende sau “transfer pricing”. Sigur că e importantă și activitatea de import și e bine că se desfășoară, sigur că ea crește încasările din TVA, ceea ce este foarte bine. Însă nu este suficient. Fără relansarea producției și reindustrializării în România, fără stimularea exporturilor, nu vom întări economia. Fără reforma companiilor de stat nu vom putea întări economia națională. Acestea sunt obiective grele, prea grele pentru un premier turist”, a scris Cătălin Predoiu pe pagina de socializare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *