Predoiu: În România sunt în jur de 71.000 de cetăţeni care posedă arme letale de foc

Cătălin Predoiu / Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Sursa foto: Inquam / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, afirmă că în România sunt aproximativ 71.000 de cetăţeni care posedă arme letale de foc, dar cazurile recente care au implicat existenţa unor astfel de arme sunt izolate şi nu există niciun risc la nivel de sistem.

„E departe de a fi un fenomen. Este evident că avem de a face cu două cazuri izolate care nu seamănă deloc unul cu celălalt. (…) Justiţia a declanşat imediat, în urma sesizărilor poliţiei şi a intervenţiei poliţiei, în primă instanţă, procedurile de rigoare. (…) Nu există niciun risc la nivel de sistem, au fost făcute verificări”, a declarat Predoiu, joi, la Digi 24.

Ministrul a răspuns în acest mod unei întrebări referitoare la cele două incidente recente – cazul fostului poliţist din Bucureşti care şi-a ameninţat vecina şi în locuinţa căruia au fost găsite trei pistoale şi cazul angajatului IPJ Covasna care ar fi tras cu o puşcă de vânătoare în direcţia unui bărbat.

Cătălin Predoiu a precizat că armele letale aflate legal în proprietatea celor 71.000 de cetăţeni sunt periodic supuse unor controale.

„În România sunt în jur de 71.000 de cetăţeni care posedă arme letale, de foc, de diverse tipuri – arme de vânătoare, arme de tir sportiv, de autoapărare – şi sunt în jur de 170.000 de astfel de arme de foc. Ele sunt supuse periodic unor controale. În cursul anului 2023 au fost făcute la timp toate aceste controale şi verificări la 99% dintre proprietari. (…) Au fost făcute la timp, au fost făcute sistematic, deci nu există un risc sistemic şi departe de a reprezenta un fenomen cazul acestui poliţist. Fără îndoială că ori de câte ori apar astfel de situaţii trebuie declanşate procedurile şi studiate cauzele care au dus aici”, a adăugat Predoiu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: