Predoiu, la inaugurarea punctelor pentru imigrări: Am ajuns la acordarea a circa 100.000 de permise de şedere anual

Cătălin Predoiu: La Ministerul de Interne parcă aş fi la Netflix
Sursa foto: Facebook / Cătălin Predoiu

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat, vineri, la inaugurarea noilor puncte de lucru ale Direcţiei pentru Imigrări Bucureşti şi Serviciului pentru Imigrări Ilfov, că România a ajuns să acorde, în anul 2023, circa 100.000 de permise de şedere.

„Activitatea economică în ţara noastră a progresat constant în ultimii 10 – 20 de ani. Nevoile industriilor pentru forţa de muncă au crescut şi, în mod firesc, a crescut şi numărul de cetăţeni străini care au aplicat pentru vize de şedere, permise de muncă şi, inevitabil, au intrat în interacţiune instituţională cu Inspectoratul General pentru Imigrări. Aş vrea să dau ca exemplu anul 2016, în care se acordau în jur de 5.000 de permise de şedere. Dacă nu greşesc, suntem azi la o cifră de 100.000. Şi tendinţa este, firesc, de creştere şi este absolut normal ca Ministerul Afacerilor Interne să răspundă prin eficientizarea serviciilor sale, acestei comenzi sociale şi economice”, a spus Predoiu.

El a precizat că principalul segment al celor care vin în România îl reprezintă cei care doresc să îşi găsească un loc de muncă, să aibă o carieră.

„Acest lucru este şi în avantajul companiilor româneşti, în avantajul economiei naţionale. În acelaşi timp, la fel de important pentru noi este să păstrăm nivelul ridicat de securitate şi de siguranţă publică, iar IGI este o componentă importantă a acestei siguranţe şi securităţi publice. Nu vom abdica de la aceste standarde. România este o ţară sigură şi va rămâne o ţară sigură pentru cetăţenii săi, ca şi pentru cetăţenii străini care accesează teritoriul naţional, pentru şederea pe acest teritoriu o perioadă mai îndelungată”, a afirmat ministrul de Interne.

Predoiu a apreciat creşterea calităţii condiţiilor în care lucrează angajaţii de la Imigrări – prin creşterea numărului de ghişee de la 12 la 30 – pentru desfăşurarea activităţii.

„Condiţiile erau cu totul şi cu totul altele, improprii aproape şi uneori dădeau naştere la tot felul de incidente neplăcute. S-au mai şi întâmplat în trecut. Avem de-a face cu un punct de lucru organizat la nivel, la standard european, civilizat, curat, aerisit, spaţios, în care performanţa să fie facilitată, performanţa celui care operează acest sistem, performanţa colegilor noştri. În acelaşi timp, un semn de respect pentru cei care apelează la serviciile noastre”, a mai declarat Predoiu.

Ministrul a atras atenţia asupra lipsei de personal, aspecte care că îi sunt cunoscute şi pe care va încerca, alături de colegii din conducerea MAI, să le soluţioneze.

„Dorim să promovăm acest statut sub toate aspectele sale şi să facem lumea să înţeleagă cât de important este acest minister şi cât de importante sunt structurile sale, inclusiv IGI, aici de faţă. Orice defecţiune în zona de siguranţă şi ordine publică poate însemna catastrofă. Orice defecţiune. Orice fisură în aparatul de apărare şi de aplicare a legii înseamnă cetăţean expus, cetăţean român, înseamnă patrie expusă. Şi eu sper ca toată lumea să înţeleagă acest lucru”, a mai spus Cătălin Predoiu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: