Skip to content
Politică

Predoiu nu mai vrea la Ministerul Justiţiei: Probabil că va fi cel mai greu mandat. Intuiesc că va fi şi ultimul

Inquam Photos/George Calin

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că intuiţia este că actualul său mandat va fi şi ultimul la Ministerul Justiţiei, pe care l-a mai condus anterior. Predoiu apreciază că acesta va fi, de altfel, şi cel mai dificil mandat al său ca ministru la Justiţie.

Probabil că va fi cel mai greu mandat, ceea ce e puţin nedrept, pentru că eu intuiesc că va fi şi ultimul mandat la Ministerul Justiţiei şi de regulă ultimul mandat aruncă o concluzie pe toate mandatele, dar asta e situaţia şi nu vreau să mă plâng. Ştiam în ce context şi ce provocări voi intra dacă accept acest mandat. Mulţumesc încă o dată celor care m-au sprijinit să fiu numit această funcţie, pentru că ştiu că a fost o decizie grea”, a afirmat Cătălin Predoiu, joi seară, la Antena 3.

Ministrul a susţinut că de la preluarea mandatului în curs asupra ministerului „s-au combinat mai multe presiuni”, punându-şi amprenta faptul că a fost luna în care s-a calculat bugetul de stat, dar şi luna în care miniştrii au făcut eforturi pentru a recupera întârzieri în cadrul PNRR, promovând acte normative dintre care multe au avut nevoie de avize de la Ministerul Justiţiei.

„Am exclus SIIJ 2.0”

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, afirmă că nici măcar „la modul teoretic” o structură precum Secţia de Investigare a Infracţiunilor din Justiţie (SIIJ) nu îşi poate atinge scopul câtă vreme funcţionează cu un număr mic de procurori care lucrează în Capitală. El exclude desfiinţarea SIIJ şi reînfiinţarea unei structuri similare acesteia.

Una dintre criticile permanente pe care eu le-am adus acestei instituţii de când a fost înfiinţată – şi subliniez, nu neapărat procurorilor din instituţie, ci modului în care a fost gândită această instituţie şi formată – a fost aceea că nu îşi poate desfăşura competenţele şi împlini menirea în teritoriu. Pentru că nu poate fi de acceptat şi nici de crezut, măcar aşa, la modul teoretic, că un număr de cinci procurori, cât ocupă la ora asta schema secţiei, pot să gestioneze un fenomen care se întinde şi în teritoriu (…) nu are cum, imposibil”, a declarat ministrul Justiţiei.

El a susţinut că SIIJ nu îşi poate „împlini menirea” şi nu poate funcţiona cu o structură centrală. Predoiu a afirmat că îi înţelege pe magistraţii care doresc „o protecţie faţă de abuz”, însă consideră că este nevoie ca şi în teritoriu să fie combătută corupţia, lucru care nu se poate face de către o instituţie care lucrează cu oameni puţini, la Bucureşti. „Secţia, aşa cum a fost ea gândită, nu e viabilă, nu poate fi viabilă”, consideră ministrul Justiţiei.

Cătălin Predoiu a amintit că „în programul de guvernare votat inclusiv de PSD scrie desfiinţarea SIIJ”.
Ministrul a afirmat că îşi propune ca până la 31 martie SIIJ să fie desfiinţată, iar Parlamentul să primească un proiect în acest sens până la jumătatea lunii viitoare.

În ceea ce priveşte dosarele aflate pe rolul secţiei, ministrul a afirmat că există mai multe soluţii în această privinţă, el dând asigurări că acele dosare „vor continua, nu se topeşte nimic, nu se îngroapă nimic”.

Exclud să desfiinţăm o secţie ca să reînfiinţăm secţia sub nume diferit. Am exclus SIIJ 2.0. Ar fi ceva neserios să desfiinţezi o secţie ca să reînfiinţezi aceeaşi secţie”, a mai afirmat ministrul Justiţiei. El a dat asigurări că „politicul nu va avea niciun amestec în modul în care se formează şi funcţionează sistemul care va înlocui SIIJ”.

1 comentariu la “Predoiu nu mai vrea la Ministerul Justiţiei: Probabil că va fi cel mai greu mandat. Intuiesc că va fi şi ultimul

  1. @ Dacă sunteți de părere că după 1989, magistrații, avocații , funcționarii din justiție s-au propășit, fiind categorii sociale cu cele mai avansate nivele economice și sociale , care însă nu investesc în funcționarea societății, ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *