Skip to content
Societate

Predoiu: Orice reglementare viitoare în domeniul pensiilor va respecta statutul de independenţă al magistratului

Inquam Photos / Octav Ganea

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, le transmite magistraţilor că nimic din conduita Guvernului sau a oficialilor din Executiv nu a justificat ”panica” creată în sistem privind o modificare a vârstei de pensionare a acestora. ”Panica, îmi pare rău să o spun, a fost declanşată şi instalată de unii lideri din sistem care au indus această temere prin zvonurile pe care le-au colportat, prin măsurile pe care le-au luat, uneori cu privire la propria persoană, adică s-au pensionat imediat, au făcut public acest lucru, au răspândit această neîncredere”, susţine ministrul.

”Eu nu previzionez nimic altceva decât ce a declarat ministrul Muncii, ce a declarat primul ministru, ce am declarat şi eu în două comunicate de presă, respectiv că orice reglementare viitoare în domeniul pensiilor va respecta statutul de independenţă al magistratului sub toate aspectele şi că instrumentul va fi publicat în dezbatere publică, transmis CSM spre avizare, va fi discutat cu toţi partenerii sociali, fără a exista niciun fel de luare prin surprindere a sistemului judiciar cu privire a aceste noi viitoare reglementări”, a declarat ministrul Justiţiei, miercuri, într-o conferinţă de presă.

În ceea ce priveşte îngrijorările din sistem privind o modificare privind vârsta de pensionare a magistraţilor, ministrul a subliniat că nu există nicio ”conduită” a Executivului care să fi justificat ”panică”, subliniind că această panică a fost ”declanşată, instalată de unii lideri din sistem, prin propriile decizii de a introduce cereri de pensionare.

”Din păcate, în sistemul judiciar s-a instalat o panică, sper că lucrurile s-au mai potolit, dar nu a fost o panică cauzată de Executiv şi nici motivată de vreo mişcare instituţională a Executivului. Executivul a fost foarte clar, atât prin vocea ministrului Muncii, cât şi prin vocea premierului şi vocea ministrului Justiţiei: nu va fi un instrument legislativ promovat peste noapte, nu va fi luat prin surprindere sistemul, nu se va încălca statutul magistratului de independenţă şi dânşii ştiu foarte bine ce înseamnă asta. (…) Nu există niciun fel de conduită a Executivului care să fi justificat o astfel de panică. Panica, îmi pare rău să o spun, a fost declanşată şi instalată de unii lideri din sistem care au indus această temere prin zvonurile pe care le-au colportat, prin măsurile pe care le-au luat, uneori cu privire la propria persoană, adică s-au pensionat imediat, au făcut public acest lucru, au răspândit această neîncredere. Nu Ministerul Muncii, nu Ministerul Justiţiei, nu alt minister a indus această neîncredere”, a adăugat Predoiu.

El a făcut referire la un parlamentar care ”se dădea de ceasul morţii” cu privire la pensionările din sistem, amintind că, în urma unei declaraţii a acestuia, în urmă cu doi ani, peste 130 de angajaţi din sistem s-au pensionat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *