Predoiu: Schengen nu este un dosar important doar pentru România, este un dosar important pentru Europa

Cătălin Predoiu / Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Sursa foto: Inquam / Sabin Cirstoveanu

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a afirmat că dosarul Schengen nu este important doar pentru România, ci şi pentru Europa, adăugând că rezolvarea lui în 2024 va demonstra coeziunea europeană.

Cătălin Predoiu a avut, marţi, o întâlnire cu ministrul federal de Interne al Germaniei, Nancy Faeser, la finalul căreia a fost organizată o conferinţă de presă.
“Schengen nu este un dosar important doar pentru România, este un dosar important pentru Europa şi rezolvarea lui în 2024 va demonstra coeziunea europeană şi faptul că acest proiect funcţionează într-un context în care un curent din ce în ce mai important antieuropean se face auzit în multe state din Europa. România îndeplineşte criterii tehnice de 14 ani. Ne bucurăm că anul trecut s-a făcut un pas important, găsind o cale comună de rezolvare şi colegii austrieci puternic sprijiniţi de ţările europene şi de Comisia Europeană, puternic sprijiniţi de Germania şi am reuşit ca să generăm decizia Consiliului din decembrie”, a afirmat Cătălin Predoiu.
El a precizat că acest pas trebuie urmat şi de intrarea în Schengen cu frontierele terestre.
“Dar acest pas trebuie continuat cu următorul, privind frontierele terestre. Istoria Schengen a cunoscut şi alte state care au intrat în etape cu frontierele în Spaţiul Schegen. Istoria Schengen nu cunoaşte niciun exemplu în care un stat să fi rămas cu o parte din frontiere în Schengen şi cu altele în afara Schengen. Credem că istoria va fi confirmată în 2024 şi România va finaliza acest dosar cu sprijinul statelor membre, al Comisiei şi într-o bună cooperare cu Austria”, a explicat ministrul de Interne.
El a reamintit buna cooperare pentru combaterea migraţiei ilegale.
“Cooperăm foarte bine pe combaterea migraţiei ilegale. România performează la vârf în Europa în combaterea migraţiei ilegale. O demonstrează nu numai cifrele noastre, ci cifrele Frontex, cifrele Comisiei Europene publicate periodic în Eurobarometrul Schegen, dar şi cifrele bilaterale ale vecinilor”, a explicat Cătălin Predoiu.
El s-a referit şi la buna cooperare între poliţiştii români şi cei germani şi a dat ca exemplul capturarea fostului primar de la Baia Mare Cătălin Cherecheş, fără a-i da numele, care a fost prins în Germania.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: